Peter Marki-Zay firar efter vinsten av oppositionens primärval på söndagen. Foto: Laszlo Balogh/AP/TT

Borgmästare samlar oppositionella mot Orbán

Uppdaterad
Publicerad

Borgmästare Peter Marki-Zay blir den ungerska oppositionens samlade namn när den utmanar regerande premiärminister Viktor Orbán. Marki-Zay besegrade vänsterpolitikern Klára Dobrev i söndagens ungerska premiärval.

Oppositionspolitikern Peter Marki-Zay fick 57 procent av rösterna i en omröstning där oppositionella har röstat fram en gemensam kandidat.

Omröstningen var den andra omgången, och sex partier deltar i försöket att gemensamt få bort Viktor Orbán och hans styrande konservativa parti Fidesz från makten i parlamentsvalet, som ska hållas i april nästa år.

– Vi vill ha ett nytt, renare, ärligt Ungern, inte bara byta ut Orbán eller hans parti, sade Marki-Zay till jublande anhängare i Budapest efter primärvalsegern på söndagskvällen.

Erkänner sig besegrad

Den 49-årige Marki-Zay är borgmästare i orten Hódmezővásárhely; han anses tillhöra den konservativa delen av oppositionen och är praktiserande katolik.

Mot honom stod Klára Dobrev, som är ledamot i Europaparlamentet och tillhör Demokratiska koalitionspartiet på vänsterflygeln inom oppositionen. Hon fick 43 procent av rösterna.

– Från och med nu stödjer jag Peter Marki-Zay, sade Dobrev när hon gratulerade borgmästaren till valvinsten. Hon uppmanade oppositionen att samla sig i en enad front, efter en tämligen uppslitande valrörelse under primärvalen.

Varit splittrad

Den fram tills nu splittrade oppositionen i Ungern har tidigare inte kunnat enas om att utmana Viktor Orbán, vilket inneburit att Fidesz har kunnat behålla makten med över hälften av platserna i parlamentet.

Den första primärvalsomgången hölls i september. Marki-Zay kom då på en tredjeplats. Efter primärvalet lyckades han övertala Budapests borgmästare Gergely Karácsony att dra tillbaka sin kandidatur.

Liberale Karácsony var tidigare sedd som favorit att leda oppositionen i parlamentsvalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer