Boris Johnson under ett tal i det brittiska underhuset under måndagen. Foto: House of Commons/TT

Nej till Johnsons förslag om nyval i december

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons förslag om nyval den 12 december gick inte igenom i det brittiska parlamentets underhus. Regeringen kommer dock att lägga fram ett nytt förslag om nyval, för att kringgå lagen om två tredjedels majoritet.

Den brittiska regeringen behövde få två tredjedels majoritet, minst 434 röster, för att få igenom nyvalsbeslutet – men endast 299 ledamöter röstade för.

Efter omröstningen meddelade dock Boris Johnson att ett nytt förslag om kommer att läggas fram, den här gången utformat så att det endast behövs en enkel majoritet, alltså 320 röster. Omröstningen kring detta förslag väntas ske under tisdagen enligt Sky News.

– På något sätt måste vi ta oss fram mot ett nyval, säger Johnson enligt TT.

Under måndagens omröstning valde Labour att lägga ner sina röster, men Labour-ledaren Jeremy Corbyn säger sig vara öppen för ett nyval så länge hans krav möts.

– Vi kommer att granska lagförslaget och ser fram emot ett klart definitivt besked om att en avtalslös brexit är helt utesluten, säger han.

Går med på EU:s förslag

Tidigare under måndagskvällen bekräftade Boris Johnson att Storbritannien går med på EU:s förslag om att skjuta upp brexit till den 31 januari 2020.

”Premiärminister Boris Johnson har nu bekräftat Storbritanniens enighet med brexit-förlängningen i ett brev till EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk. EU27:s (EU:s medlemsländer utan Storbritannien, reds. anm.) skriftliga förfarande för att formalisera beslutet kommer snart att påbörjas”, säger en talesperson för Donald Tusk under kvällen, rapporterar Reuters.

I sitt brev trycker Boris Johnson på att han egentligen inte vill ha någon förlängning.

”Den här oönskade förlängningen av Storbritanniens EU-medlemskap skadar vår demokrati”, skriver Boris Johnson i ett brev till EU, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.