Ett telefonsamtal mellan Frankrikes Macron och Storbrittanniens Johnson ska ligga bakom EU:s ja till att skjuta upp brexit till 31 januari. Foto: Francois Mori, TT arkiv

EU går med på fördröjd brexit – men Johnson vill gå ur tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 januari 2020 är nu nästa datum för brexit. EU ger som väntat klartecken till Storbritannien om en ny förlängning av förhandlingstiden. Samtidigt står Boris Johnson fast vid planen att lämna EU den 31 oktober.

Klockan 10 i förmiddags satte sig de 27 kvarstannande EU-ländernas ambassadörer i Bryssel för att spika sin tredje förlängning av brexitprocessen. Och redan inom en kvart kom beskedet om att allt är klart.

”EU27 är överens om att acceptera Storbritanniens önskan om en brexitförlängning till den 31 januari 2020. Beslutet kommer formellt att tas via en skriftlig procedur”, skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

Rättigheter och skyldigheter

Storbritannien får därmed tid på sig till den 31 januari 2020 för att göra klart brexitprocessen. Om man tidigare än så hinner godkänna det som krävs öppnas även för ett utträde redan den 30 november eller den 31 december.

Enligt de förslag till beslut som läckt ut på förhand betonas samtidigt att EU inte tänker göra några nya omförhandlingar av brexitavtalet. Dessutom påminns Storbritannien om att så länge landet är kvar i EU så har man fullständiga rättigheter och skyldigheter.

Franska regeringsuppgifter till Bloomberg News gör gällande att landet gick med på att ge ytterligare respit efter kontakter mellan president Emmanuel Macron och premiärminister Boris Johnson under söndagen. Oron från EU:s sida gällde att bli inblandade i det inrikespolitiska kaoset i Storbritannien.

Röstar om nyval

Beskedet sammanfaller nämligen med att Boris Johnson på nytt lägger fram ett förslag om nyval. Men om inget dramatiskt händer under dagen ser han ut att förlora omröstningen, som kräver två tredjedelar av alla röster för att gå igenom. Samtidigt har både Liberaldemokraterna och det skotska nationalistpartiet sagt att de kan tänka sig att rösta för nyval.

Stora delar av oppositionen, med Labourpartiet i spetsen, är motståndare till Johnsons brexitavtal och vill inte gå med på ett nyval så länge hotet om ett avtalslöst utträde kvarstår.

Johnson står fast vid planen

Enligt en talesperson för Boris Johnson hade premiärministern inte hunnit studera EU:s besked om förlängningen vid lunchtid på måndagen. En kommentar kan väntas ”när han har sett detaljerna”, rapporterar Reuters.

Johnson anser fortfarande att Storbritannien borde lämna EU den 31 oktober och planeringen för ett avtalslöst utträde fortsätter, enligt talespersonen.

Formellt måste Storbritannien säga ja till EU:s bud om förlängning för att det ska gälla. Samtidigt står det också uttryckt i den så kallade Benn-lagen att premiärministern måste acceptera det bud som han får från EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet