Den brittiske utrikesministern Dominic Raab leder regeringen i landet efter nyheten om att premiärminister Boris Johnson intensivvårdas efter att ha varit sjuk i covid-19. Foto: Pippa Fowels/AFP/TT

Boris Johnson får intensivvård

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas för covid-19, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Under tisdagen meddelades det att hans tillstånd är stabilt men att han får hjälp att andas med syrgas.

Johnson testades positivt för coronaviruset för tio dagar sedan och fördes till sjukhus för provtagning i söndags. Hans tillstånd förvärrades under måndagseftermiddagen.

”Under eftermiddagen har premiärministerns tillstånd förvärrats, och han har på inrådan av sitt sjukvårdslag flyttats till sjukhusets intensivvårdsavdelning”, heter det i ett uttalande från hans stab,

Coronapandemin

”Premiärministern får utmärkt vård och tackar all personal vid NHS (den statliga sjukvården) för deras hårda arbete och hängivenhet”.

Respirator inte nödvändig

Premiärministerns talesperson meddelade under tisdagen att Boris Johnson är vid medvetande och att behandling i respirator inte är nödvändigt i nuläget, men han får dock får hjälp att andas med syrgas.

Johnsons tillstånd är i nuläget stabilt och han är på gott humör. Han är inte diagnostiserad med lunginflammation. Talespersonen passade också på att tacka för alla varma hälsningar som inkommit till premiärministern.

Under tisdagseftermiddagen höll utrikesministern Dominic Raab en pressträff för att ge en uppdaterad lägesbild. Där meddelande han att Johnsons hälsotillstånd fortsätter att vara stabilt.

– Jag är övertygad om att han kommer ta sigigenom detta. För om det är en sak jag vet om dennapremiärminister, så är det att han är en kämpe. Han kommer varatillbaka inom kort och leda oss igenom denna kris, säger Raab rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Raab tar över

Det blir nu utrikesministern Dominic Raab som tills vidare tar över Johnsons uppgifter för så länge som det krävs, meddelar Raab under pressträffen. Beslutet har tagits av Johnson tillsammans med hans stab, enligt Reuters.

– Jag har stort förtroende för Johnsons beslut. Vi är alla fokuserade på det gemensamma målet, men givetvis hoppas vi att det endast gäller under en kort period.

Tydliga instruktioner ska ha kommit från Johnsons stab till samtliga topp-ministrar meddelar Raab, enligt Reuters. Nu ska de fortsätta fokusera på att utöka testningsmöjligheterna i landet.

Klassisk sjukdomsutveckling

Efter att Johnson hade testats positivt fortsatte han att arbeta hemifrån, i karantän i tjänstebostaden på adressen 10 Downing Street. Han hade hög feber och hosta när han togs till S:t Thomas sjukhus i söndags, men skrev på Twitter på måndagen att han var vid gott mod och fortsatte att arbeta tillsammans med sitt team.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell är inte förvånad över att Boris Johnsons plötsligt beskrivs ha blivit mycket sjukare.

– Det är en rätt klassisk sjukdomsutveckling det här att man efter ganska lång tids lite halvsjuklighet ganska plötsligt, ibland väldigt plötsligt, blir mycket sämre på kort tid. Det är så intensivvårdsläkarna och andra beskriver det, säger han i SVT:s Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet