Boris Johnson kan röstas bort som premiärminister.

Misstroendeomröstning mot Boris Johnson kan komma nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Misstroendevotum mot Boris Johnson kan komma redan nästa vecka. Det rapporterar BBC.

– Det finns inget förtroende för att premiärministern kommer att följa lagen, säger parlamentsledamoten Stewart Hosie.

Stewart Hosie, som företräder Scottish National Party, SNP, i parlamentet säger till BBC att ett misstroendevotum kan vara det enda sättet att undvika ett avtalslöst brexit den 31 oktober.

– Vi måste göra det eftersom det i nuläget inte finns något förtroende för att premiärministern kommer att följa lagen eller söka den förlängning hos EU som parlamentet röstade igenom för bara några veckor sedan, sa han till BBC.

SNP kan kanske stödja Corbyn

I en intervju med BBC Radio Scotland säger Stewart Hosie att en misstroendeomröstning skulle kunna äga rum så tidigt som på måndag eller tisdag.

SNP:s partiledare Nicola Sturgeon antydde på fredagen att hon kanske kan tänka sig att stötta Labor-ledaren Jeremy Corbyn om det skulle behöva väljas en ny premiärminister. Samtidigt har Liberaldemokrateran sagt att de inte kan tänka sig att se Corbyn i rollen.

Johnson kan korruptionsgranskas

Samtidigt har en oberoende enhet inom det brittiska polisväsendet har fått i uppdrag att se över om det finns anledning att närmare utreda om Johnson kan ha gjort sig skyldig till brottslig försummelse av sitt ämbete medan han var borgmästare i London, rapporterar bland andra BBC.

Fallet gäller Sunday Times avslöjande i förra helgen om nära kopplingar mellan Johnson och en amerikansk entreprenör.

Amerikanskans företag har fått motsvarande drygt en miljon kronor i bidrag från brittiska kulturdepartementet, trots att det är osäkert om företaget ens har någon verksamhet i Storbritannien.

10 Downing Street skriver i ett svar att ”som borgmästare i London gjorde premiärministern ett enormt arbete för att sälja vår huvudstad världen över, och slog på stora trumman för London och Storbritannien. Allt gjordes med anständighet och på normalt sätt”.

Boris Johnson var borgmästare i London mellan 2008 och 2016. Det finns för tillfället inte någon brottsmisstanke mot premiärministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.