Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ihop med sin särskilda rådgivare Dominic Cummings vid 10 Downing Street. Enligt James Savage (t h), grundare till tidningen The Local, är det många som anser att Cummings är den som styr landet. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / TT

Han är hjärnan bakom Boris Johnson

Uppdaterad
Publicerad

Han har kallats karriärpsykopat och maktmänniska. Han har omnämnts som en av de mest kontroversiella och fascinerande figurerna i brittisk politik.

Dominic Cummings är Boris Johnsons närmsta rådgivare och en stark kraft bakom brexit.

– Det är många som säger att det egentligen är han som regerar, säger James Savage, grundare av tidningen The Local.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har drivit en hård Brexitlinje och lovat utträde den 31 oktober, oavsett om det finns ett avtal eller inte. Men många personer menar att det är den kontroversiella politiska strategen Dominic Cummings som är den verkliga hjärnan bakom besluten.

– Tidigare finansministern Kenneth Clarke och många andra har sagt att det är Cummings som regerar landet. När de som är så nära makten säger det, ligger det någonting i det, säger James Savage, grundare till och vd på den engelskspråkiga tidningen The Local, i SVT Morgonstudion.

Retat upp många

Dominic Cummings har länge varit en kontroversiell figur i politiska sammanhang. Han har haft flera roller som strateg och rådgivare i det konservativa Tory-partiet, bland annat för utbildningsminister Michael Gove. Men han är inte medlem i partiet, vilket retat upp många.

– Han har inte haft någon respekt för ledamöterna i partiet och kallat dem alla möjliga olika saker, så han har inte gjort sig vän med folk, säger James Savage.

”Kanske smartare än alla andra”

Dominic Cummings låg bakom kampanjen ”Vote Leave” som 2016 propagerade hårt för att Storbritannien skulle lämna EU, och enligt Savage är hans främsta mål fortfarande att genomföra brexit. Något han gör genom att påverka Boris Johnson i kulisserna.

– Men hur väl har det fungerat för Boris Johnson? Han har förlorat sin majoritet och han får inget nyval. Antingen är Cummings smartare än alla andra, eller så är han inte så smart som han tror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.