Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay har sagt att Boris Johnsons regering kommer ”rätta sig efter lagen” och be EU om mer tid om ingen överenskommelse om brexit hinner nås innan lördag. Foto: Tolga Akmen/AFP/TT / Bradley Page/Pool/TT

Johnson kan tvingas be EU om mer förhandlingstid

Uppdaterad
Publicerad
Boris Johnson har sedan han tillträdde som premiärminister varit bestämd på punkten att britterna ska ut ur EU den sista oktober. Förhoppningarna om att en överenskommelse kan nås under EU-toppmötet lever fortfarande – men enligt den brittiske EU-ministern Stephen Barclay kommer Johnson tvingas be EU om ytterligare förhandlingstid om inget godkänt avtal står färdigt innan lördag.

Trots otaliga löften om ett utträde 31 oktober kan Boris Johnson behöva sätta sig ned och skriva ett brev till EU där han ber om en ny uppskjutning av brexit.

Premiärministern har tidigare sagt att han hellre skulle ”ligga död i ett dike” än att be Bryssel om en förlängning, men scenariot som framstår som en mardröm för Johnson kan komma att bli verklighet. Om han misslyckas med att få igenom ett utträdelseavtal med EU som godkänns av det brittiska parlamentet senast lördag måste han nämligen be om mer tid. Det rapporterar brittiska medier. 

”Kommer rätta sig efter lagen”

Enligt brexitminister Stephen Barclay är anledningen den lagstiftning som drevs igenom av oppositionsparlamentariker förra månaden och som syftar till att stoppa en hård brexit i slutet av månaden, skriver The Guardian

Boris Johnson själv riktade hård kritik mot lagförslaget, vid namn “Benn Act”, och kallade det för en ”kapitulation” som innebar att han ”tvingades ge upp i förhandlingarna med EU”. Trots att Johnson sagt att han helst vill se ett EU-utträde med avtal har en hård brexit varit ett bättre alternativ en ingen brexit alls.

Under onsdagen ska Stephen Barclay dock ha sagt till parlamentets brexitkommitté att han kan bekräfta att regeringen ”kommer att rätta sig efter lagen”, skriver Sky News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer