Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boris Johnson i parlamentet: ”Premiärministerns jobb är att fortsätta även under svåra omständigheter.” Foto: Reuters

Boris Johnson: Kommer inte att avgå

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen, i ett fullsatt och extra högljutt underhus, frågades Boris Johnson ut av de brittiska ledamötena. Trots den senaste skandalen kommer han inte att avgå, meddelade han.

– Premiärministerns jobb är att fortsätta även under svåra omständigheter, och det är vad jag kommer att göra.

På bara två dagar har över 50 brittiska ministrar och ledamöter lämnat sina poster i protest mot premiärministerns ledarskap – efter den senaste skandalen där parlamentsledamoten Chris Pincher tvingats avgå efter anklagelser om sexuella övergrepp.

Vid 13-tiden på onsdagen påbörjades det brittiska underhusets utfrågning av premiärminister Boris Johnson. Labours partiledare Keir Starmer anklagade premiärministern för att ha förnekat att han kände till anklagelserna om att en ledamot i hans parti ska ha tafsat på två män.

– Trots att han visste befodrade han honom och gav honom en maktposition, säger Keir Starmer.

”Inte läge att avgå”

Enligt Boris Johnson är det inte läge att avgå i nuläget, på grund av att landet står inför en ekonomisk kris och att det är krig i Europa.

– Det är precis när tiderna är tuffa som man förväntar sig av regeringen att de ska fortsätta med sitt arbete – och fokusera på frågorna som är viktiga för människorna i det här landet, säger han.

– Herr talman, det enda han levererar är kaos, replikerar Keir Starmer.

”Svåra omständigheter”

På frågan om Johnson tror att det finns några möjliga omständigheter där han skulle kunna tänka sig att avgå svarar han att, om det skulle handla om ett läge där det hade varit omöjligt att genomföra sitt uppdrag, skulle han göra det.

– Men premiärministerns jobb är att fortsätta även under svåra omständigheter, och det är vad jag kommer att göra, säger han.

Den före detta hälsoministern Sajid Javid lämnade regeringen på tisdagen. I sitt avskedstal inför underhuset säger han att ledarskap kommer med ett ansvar.

– Ansvaret att sätta andras intressen före dina egna och att söka gemensamma grunder för partiet, samhället och landet.

Så fungerar Storbritanniens regering

Den verkställande makten i Storbritannien består av premiärministern, kabinetten och de övriga ministrarna. Totalt är de 122 och de flesta av dem är även parlamentsledamöter i över- eller underhuset. Kabinetten, bestående av 20 ministrar, är den brittiska regeringens innersta kärna – och kan ses som en motsvarighet till Sveriges regering.

Källa: https://www.gov.uk/government/how-government-works

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.