Boris Johnson har lämnat sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som intensivvårdats efter att ha smittats av coronaviruset, har lämnat sjukhuset. Han tackar sjukvården för att ha räddat hans liv.

– Det är svårt att finna ord som kan uttrycka min tacksamhet gentemot NHS (det brittiska sjukvårdssystemet) för att de räddade mitt liv, säger Johnson.

På söndagseftermiddagen lämnade han intensivvårdsavdelningen på St Thomas’ sjukhus och kördes direkt till ”Chequers”, den brittiska premiärministerns officiella rekreationsbostad.

– Det kunde ha gått åt båda hållen, säger Boris Johnson.

Det är Boris Johnsons första offentliga uttalande sedan han skrevs ut från intensivvårdsavdelningen där han varit mellan den 6 och 9 april. Enligt regeringen är premiärministern nu på fötter och kan ta korta promenader, men behöver fortfarande återhämta sig från sjukdomen.

– Vi kommer att besegra detta coronavirus och vi kommer att besegra det tillsammans, säger Johnson.

Under hans frånvaro har utrikesministern, den 46-årige Dominic Raab, varit chef för regeringen, och kommer fortsätta vara det tills Boris Johnson bedöms frisk nog att återgå till arbetet.

Storbritannien har drabbats hårt av coronaviruset, nästan 10 000 personer har dött efter att ha smittats, den femte högsta nationella siffran i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.