Nästan 1 000 nya dödsfall har bekräftats i Storbritannien senaste dygnet Foto: Niklas HALLE'N/AFP/TT

Boris Johnsons återhämtning ”mycket god”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons återhämtning från covid-19 går mycket bra, enligt Downing Street. Samtidigt fortsätter coronaviruset skörda liv och under lördagen dog över 900 personer i landet.

Nästan 10 000 personer har avlidit och runt 75 000 bekräftats smittade av coronaviruset i Storbritannien

I fredags rapporterades 980 nya dödsfall. Det är fler på en dag än vad Italien, som hittills är det värst drabbade landet i Europa, har bekräftat.

Coronapandemin

En av de insjuknade som nu är på bättringsvägen är premiärminister Boris Johnson, som meddelade att han hade smittats 27 mars. Efter några dagar på intensivvårdsavdelningen kunde han i fredags börja gå korta sträckor på egen hand och han rapporteras vara vid gott mod.

Premiärministern fortsätter att göra mycket goda framsteg, säger en talesperson vid Downing Street.

Tryck på regeringen

Under lördagen rapporterades 917 nya dödsfall, vilket är något lägre än dagen innan då 980 personer avled. Bland lördagens dödsoffer finns såväl barn som personer över 100 år. Ungefär en tredjedel hade ingen känd underliggande sjukdom, enligt företrädare för landets hälsomyndigheter.

För tre veckor sedan införde Storbritannien restriktioner och regler om social distansering för att bromsa utbrottet. Liksom i Sverige uppmanas britterna att hålla sig hemma under påsken.

– Människor måste stanna hemma om det inte finns ett väldigt bra skäl till att inte göra det, säger hälsominister Matt Hancock.

Nedstängningen av landet har lett till stängda butiker och verksamheter och trycket på regeringen att specificera hur länge restriktionerna ska gälla växer.

Måste nå toppen

Innan det kan vara tal på någon lättning av restriktionerna måste Storbritannien ha passerat toppen och även om antalet sjukhusinläggningar planat ut, finns det inte tillräckligt mycket som tyder på att landet nått dit än, enligt Hancock.

Vår bedömning är att vi inte är där än. Vi har inte sett en tillplattning som är tillräcklig för att kunna säga att vi har nått toppen, säger han till radiokanalen BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet