Boris Johnson har fått lämna intensivvården

Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som sedan flera dagar vårdas på sjukhus för sin covid-19, mår allt bättre och kunde på torsdagskvällen lämna intensivvården.

– Premiärministern har i kväll kunnat flyttas från intensiven till en vanlig vårdavdelning där han står under noggrann övervakning under tillfrisknandet, säger en talesperson för Johnsons stab enligt BBC.

– Han är vid extremt gott mod, fortsatte kommunikén.

Coronapandemin

Det var i söndags som den 55-årige Johnson lades in vid St Thomas Hospital sedan hans hälsotillstånd hastigt försämrats med tilltagande feber och svår hosta. Det hade då gått tio dagar sedan han testats positivt för coronaviruset.

På måndagen blev premiärministerns tillstånd ännu sämre och han flyttades till intensivvårdsavdelningen, där han bland annat fått behandling med syrgas för att underlätta andningen.

Tackar för vården

Som en del av den behandling han får för att bli frisk igen är Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppe och går små korta sträckor, meddelar Johnsons kansli på fredagen.

”Han har talat med sina läkare och har tackat hela sjukvårdslaget för den fantastiska vård som han har fått”, meddelar premiärministerns kansli vidare.

Under Boris Johnsons bortavaro har landets utrikesminister Dominic Raab skött hans uppgifter.

Kollektiv suck av lättnad

Johnsons insjuknande i covid-19 har väckt bestörtning i Storbritannien, som med nästan 8 000 avlidna är ett av de hårdast pandemi-drabbade länderna. Många drar nu därför en suck av lättnad:

”Goda nyheter” twittrar Nicola Sturgeon, ledare för det skotska nationalistpartiet.

Även de politiska motståndarna i Labour gläds över nyheten:

”Boris Johnson, jag hoppas du är i början av ett snabbt tillfrisknande”, hälsar partiets nyvalde ordförande Keir Starmer enligt The Guardian.

Även USA:s president Donald Trump har reagerat på sociala medier:

”Goda nyheter: Permiärminister Boris Johnson har just flyttat”

Fakta Boris Johnson

  • Boris Johnson föddes i New York den 19 juni 1964, men som brittisk medborgare.
  • Efter uppväxten i England studerade han på Eton College, och började sedan arbeta som journalist på dagstidningen The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.
  • 2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Konservativa partiet. Johnson satt där till 2008, då han blev Londons borgmästare, en post han hade fram till 2016.
  • Under kampanjen inför brexitomröstningen 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.
  • Efter att May meddelade sin avgång i maj i fjol tillträdde Boris Johnson den 23 juli som ledare för Konservativa partiet. Dagen därpå blev han Storbritanniens premiärminister.
  • Under sin tid som premiärminister har han manövrerat i ett komplicerat politiskt landskap, och fick i december till det nyval han länge velat ha. Valet slutade med en storseger för Johnson och det Konservativa partiet.
  • Brexit genomfördes under Johnsons ledarskap.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet