Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Världsledarna reagerar på Boris Johnsons tillstånd Visa alla (2)
Visa alla (2)

Världsledarna reagerar på Boris Johnsons tillstånd

Uppdaterad
Publicerad
Politiska ledare runtom i världen har reagerat på beskedet att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson nu intensivvårdas för covid-19.
”Vi blev väldigt sorgsna av nyheten att han tagits in för intensivvård. Han har varit en väldigt god vän”, skriver Trump på Twitter.

Det har kommit många starka reaktioner på att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson nu intensivvårdas för covid-19.

– Det finns en stor enighet oavsett vad man tycker om Boris Johnson, det är ett dåligt läge för honom att bli sjuk nu mitt under epidemin.

– Han personifierar den här krisen. Tidigare har det varit avlägset, och man har kanske tänkt att det inte ska drabba just mig, säger SVT:s reporter Jonas Sverin i Morgonstudion. 

Boris Johnson är 55 år och har inga underliggande sjukdomar.

 - Det handlar om den mäktigaste personen i Storbritannien vilket visar att makt inte skyddar på något sätt, viruset diskriminerar inte, det kan drabba vem som helst, fortsätter Jonas Sverin.

Reagerar på Twitter

Politiska ledare runtom i världen har reagerat på beskedet att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson nu intensivvårdas för covid-19.

”Mina tankar är med premiärminister Boris Johnson och hans familj”, skriver Stefan Löfven på Twitter.

”Allt mitt stöd till Boris Johnson, hans familj och det brittiska folket i denna svåra tid. Jag önskar att han snabbt ska övervinna denna prövning”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

En annan som önskar den brittiska premiärministern väl är WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. ”Jag tänker på min vän Boris Johnson,” skriver han på Twitter.

Amerikaner ber om tillfrisknande

Även USA:s president Donald Trump tog upp nyheten under sin presskonferens under natten mot tisdagen.

– Vi blev väldigt sorgsna av nyheten att han tagits in för intensivvård. Amerikaner ber för att han ska tillfriskna. Han har varit en väldigt god vän, säger han.

”Stanna hemma och rädda liv”

Och i Storbritannien har bland annat Keir Starmer, som förra veckan valdes till ny partiledare för Labour, reagerat på nyheten.

”Hela landets tankar är med premiärministern och hans familj i denna extremt svåra tid”, skriver han på Twitter.

Tidigare premiärminister Theresa May skriver även hon på Twitter:

”Mina tankar och böner är med Boris Johnson och hans familj. Detta hemska virus diskriminerar inte. Vem som helst kan få det och vem som helst kan sprida det. Stanna hemma och rädda liv.”

EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen skriver också om Johnson på Twitter: ”Mina tankar är med Boris Johnson och hans familj. Jag önskar honom ett snabbt tillfrisknande,”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer