Boris Johnson ber om ursäkt i parlamentet efter ”partygate”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommenterade för första gången ”partygate” i parlamentet sedan han bötfälldes i förra veckan.

– Jag betalade mina böter direkt och ber helhjärtat det brittiska folket om ursäkt, säger han.

Samtidigt som regeringen uppmanade den brittiska befolkningen att hålla avstånd och undvika folksamlingar hölls omskrivna fester på Downing Street 10.

Under tisdagen talade Boris Johnson för första gången i parlamentet efter boten på 50 pund. Boten gör honom till den första premiärministern som ertappas med att bryta mot lagen under sin regeringstid.

”Var ett misstag”

I sitt anförande säger han att han betalade böterna direkt och förstår att det finns både ilska och en känsla av svek. Han poängterar även att det brittiska folket har rätt att förvänta sig mer av sin premiärminister.

– Men jag förstod varken då eller efteråt att sammankomsten kunde vara ett regelbrott. Jag upprepar, det var ett misstag, och jag ber förbehållslöst om ursäkt för det, säger han inför parlamentet.

Han framhåller också att han inte avsiktligt vilselett parlamentet.

Boris Johnson säger också att han kommer att respektera polisens fortsatta arbete och vidta nödvändiga åtgärder. Premiärministern säger även att han redan gjort förändringar kring arbetet på Downing Street 10.

Efter ha berört ”partygate” fortsatte Boris Johnson med att prata om situationen i Ukraina.

Krav på Johnsons avgång

Efter ”partygate” har det kommit krav på premiärministerns avgång. Oppositionen har också anklagat Boris Johnson för att använda konflikten i Ukraina som en ”sköld” för att kunna behålla sitt jobb.

Stödet för Boris Johnson rasade efter ”partygate”-avslöjandet.

Sammanlagt tolv fester har varit föremål för polisutredningen. Vid minst tre av dem ska Boris Johnson närvarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.