Partygate-rapporten släppt – pekar ut allvarliga fel

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om festskandalerna på 10 Downing Street har publicerats på den brittiska regeringens hemsida. De omtalade festerna pekas ut som omdömeslösa och beskrivs som ett ”allvarligt misslyckande”.

– Jag vill börja med att säga – förlåt, säger Boris Johnson vid ett anförande i underhuset.

Utredningens författare, en opolitisk tjänsteman vid namn Sue Gray, har tittat närmare på de tillställningar som under 2020 och i fjol ägde rum på 10 Downing Street och i premiärministern Boris Johnsons residens.

Läs mer: Krav på Boris Johnsons avgång

Evenemangen har kritiserats för att ha gått stick i stäv med rådande regler och restriktioner under pandemin.

Den bilden får stöd i den nypublicerade utredningen. Att det vid flera tillfällen förekom alkohol i lokalerna beskrivs som olämpligt, och att de ägde rum då landet i övrigt var nedstängt anser utredaren skadar allmänhetens bild av landets styre.

Olämpligt drickande

Enligt utredningen borde flera av evenemangen aldrig ha ägt rum överhuvudtaget.

”Den överdrivna konsumtionen av alkohol är inte lämplig på en professionell arbetsplats vid något tillfälle”, skriver Sue Gray.

På grund av en pågående polisutredning har utredningens författare inte kunnat gå in på detaljer kring vad som faktiskt hände på festerna. Enligt Gray har det därför varit svårt att ge en fullvärdig och användbar bild av händelseförloppen.

Labourledaren: ”En man utan skam”

Enligt premiärminister Boris Johnson ska man nu se över verksamheten på 10 Downing Street. Han ber om ursäkt till det brittiska folket för vad som inträffat.

– Jag kommer återkomma med fler åtgärder om vad som ska göras framöver, säger han till det brittiska underhuset.

– Fru talman, jag förstår – och jag ska fixa det här. Det går att lita på att vi klarar detta.

Men oppositionsledaren Keir Starmer är inte imponerad.

– Det finns bevis för flera brott mot lockdownreglerna. Det går inte att tvivla på att premiärministern nu är föremål för en brottsutredning, säger han.

– Vår nations historia om pandemin handlar om hur folk ställde upp för varandra. Men det kommer för alltid vara befläckat av den här premiärministerns agerande. Han har visat sig vara olämplig för posten.

Enligt Starmer så borde Boris Johnson avgå.

– Han är en man utan skam. Han har skadat alla omkring honom.

Boris Johnson svarade genom att gå till motattack:

– Det finns en anledning till varför han inte sa något om rapporten. Det är för att den inte bevisar något. Han väljer att utnyttja den här stunden för att föregå en polisutredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.