Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommer Storbritannien stänga ner igen? Dagens Nyheters Katrine Marcal berättar om läget, direkt från London. Foto: Yui Mok/TT, SVT

Katrine Marcal: ”Boris Johnson vill visa att han är snabb på bollen”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu ökar smittan i Storbritannien i ett rasande tempo, risknivån har höjts från tre till fyra och myndigheterna väntas införa nya restriktioner under tisdagen. Men en ny nedstängning är inte att vänta, enligt journalisten Katrine Marcal.

- Den brittiska ekonomin är en av de svårare i Europa att genomföra en nedstängning i, säger hon i SVT:s Aktuellt.

- Det var en väldigt dyster presskonferens tidigare under dagen då regeringens vetenskapliga rådgivare lade fram prognosen för hur det kan komma att se ut om folk inte ändrar sina rutiner. Imorgon förväntar man sig någon form av nya restriktioner, säger Katrine Marcal, journalist baserad i Storbritannien i SVT:s Aktuellt.  

En total nedstängning av landet är dock inte att vänta i första hand.   

- Den brittiska ekonomin är en av de svårare i Europa att genomföra en nedstängning i. I våras föll brittiska tillväxten nästan dubbelt så mycket som tyska, trots man förde en liknande linje mot pandemin. Men på grund av att den brittiska ekonomin är så mycket mer beroende av affärer och restauranger så slog det hårdare mot landet, säger Katrine Marcal. 

Folksamlingar på fler än sex personer förbjöds för drygt en vecka sedan i landet.  

– Man förväntar sig inte heller nya nedstängningar av skolorna, de har just öppnat upp igen. Men någon form av restriktioner kommer dock, säger Katrine Marcal.  

”Stängde ned landet för sent”

Den svenska strategin har tidvis blivit hårt kritiserad, men den brittiska befolkningen har inte gått lika hårt åt makthavarna i frågan om huruvida strategin är rätt eller fel.  

– Det finns kanske inte lika mycket som i Sverige en trötthet på strategin som Johnson och hans regering har bedrivit. Den kritik som funnits mot Boris Johnson har varit att man stängde ned landet för sent och att det var därför de drabbades så hårt, säger Katrine Marcal.  

– Det verkar som att det är just den kritiken som regeringen försöker förekomma genom att ganska tidigt vara ute och varna. Nu vill Boris Johnson att visa att han är snabb på bollen, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer