Boris Johnsons första tal som premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Drottningen har godkänt honom och Boris Johnson är nu officiellt Storbritanniens nye premiärminister. Under onsdagen höll han sitt första framträdande på posten. Mycket av talet, som hölls utanför 10 Downing Street, ägnades åt brexit.

– Arbetet börjar nu, sa Boris Johnson.

Boris Johnson vill se ett utträde ur EU redan den 31 oktober.

– Inga om, inga men – ut den 31 oktober, sa han i sitt tal.

”Kritikerna har fel”

Han hyllade också sin företrädare Theresa May för hennes ”styrka och tålamod”, men tillade att det trots hennes ansträngningar står klart att det ”finns pessimister, hemma och utomlands”.

– De tror att efter tre år av obeslutsamhet har det här landet blivit en fånge i de gamla argumenten från 2016.

– Jag står framför er i dag för att berätta för er, det brittiska folket, att de kritikerna har fel.

”Mitt jobb är att tjäna er”

Johnson sa att han är övertygad om att Storbritannien kommer att hinna hitta en lösning för att lämna EU inom den tidsplan han satt.

– Det brittiska folket har fått nog av väntan och tiden är inne för att agera och för att visa ett starkt ledarskap. Mitt jobb är att tjäna er, folket.

Han kallade Storbritannien, som består av riksdelarna England, Nordirland, Skottland och Wales, för en ”grym kvartett”, och talade om vilka värderingar unionens flagga står för enligt honom.

– Den står för frihet, yttrandefrihet, rättssäkerhet och framförallt demokrati. Det är därför vi ska lämna EU den 31 oktober.

Inte otänkbart med hård brexit

Han sa att han vill skapa en överenskommelse med EU för utträdet, men att det inte är otänkbart med en så kallad hård brexit.

– Ja det kommer att finnas svårigheter. Men om det är någonting som verkligen har tärt på förtroendet så är det inte de beslut vi har tagit, utan vår vägran att fatta beslut.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.