Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Boris Johnson och Jeremy Hunt skakade hand. Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Boris Johnson blir ny premiärminister

Publicerad

Boris Johnson blir ny premiärminister. I dag valdes han som ny ledare för konservativa Tory-partiet, och därmed även som näste premiärminister i Storbritannien.
– Vi kommer att ingjuta energi i landet och se till att leverera brexit, säger Boris Johnson i sitt tal.

I sitt första tal efter att han valts hyllade Boris Johnson sin konkurrent Jeremy Hunt, och tackade avgående premiärministern Theresa May.

– Det finns personer som kommer att ifrågasätta beslutet att välja mig som premiärminister. Några av er här kanske kommer undra vad ni har gjort, säger han.

Samtidigt försäkrar han väljarna om att han inte avskräcks av utmaningarna som ligger framför honom. Han passade även på att upprepa kampanjens mantra:

– Leverera brexit, förena landet och besegra Jeremy Corbyn (Labour).

Corbyn kritiserar

Labour-ledaren Jeremy Corbyn menar att hela befolkningen borde få bestämma vem som ska bli premiärminister, inte bara Tory-politikerna. Han är också kritisk till Johnsons brexit-strategi.

– Ett avtalslöst brexit kommer att innebära färre jobb, högre priser och ett hot mot NHS, säger han.

Brexit-partiets ledare Nigel Farage säger att det är ”do or die” inte bara för brexit, utan även det konservativa partiets framtid.

Den avgående premiärministern Theresa May säger att Boris Johnson har hennes fulla stöd. Även USA:s president Donald Trump gratulerade Boris Johnson till segern.

”Han kommer vara bra!”, skriver presidenten på Twitter.

”Kommer att bli svårt”

Att leverera brexit har varit länge varit en hjärtefråga för Boris Johnson. James Savage, grundaren av The Local, menar att han har en tuff utmaning framför sig.

– När Theresa May tog över var hon ganska omtyckt. Han ogillas redan av många i partiet. Han kommer att behöva vara ett strategiskt geni för att lyckas med det här, och det är inte många som säger att de har sett sådana egenskaper i honom, säger James Savage.

Samtidigt påpekar han att hans anhängare har stor tilltro till honom.

– Han tror på brexit. Så länge han kan hålla nordirländska DUP nöjda kommer han att ha en knapp majoritet. Men han kommer att få det svårt att få igenom någonting i parlamentet, säger James Savage.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Tydligt att de konservativa vill skapa enighet”

Tillträder på onsdag

Den 24 maj meddelade Storbritanniens premiärminister och ledare för Tory-partiet, Theresa May, att hon skulle lämna sin post. En efter en föll kandidaterna bort och till slut stod det mellan utrikesminister Jeremy Hunt och tidigare utrikesministern Boris Johnson.

Omkring 160 000 Tory-medlemmar har röstat de senaste tre veckorna, rapporterar BBC.

92 153 medlemmar röstade på Boris Johnson, 46 656 på Jeremy Hunt.

Vinnaren tillträder som premiärminister på onsdag, efter audiens hos drottningen.

Johnson favorit

Trots att flera politiker sagt att de vägrar tjänstgöra under honom sågs Boris Johnson som storfavorit. Han har tidigare varit borgmästare i London, och blivit känd som en av de mest framträdande brexit-förespråkarna.

Som enda kvarvarande hinder stod utrikesminister Jeremy Hunt. Till skillnad från Boris Johnson ville han ursprungligen inte lämna EU.

Boris Johnson har sagt att han är inställd på att lämna EU den 31 oktober, även om det blir avtalslöst.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Journalisten som blev borgmästare, som blev utrikesminister som kan bli... premiärminister? Foto: Oliver Matthys/AP/TT, Jessica Gow/TT

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vem är Jeremy Hunt?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer