Storbritanniens premiärminister Theresa May tillkännagav sin avgång i dag. Foto: Yui Mok/AP/TT

Theresa May lämnar sin post

Uppdaterad
Publicerad

Trycket inifrån partiet blev för stort. Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår som ledare för Konservativa partiet den 7 juni. Det meddelade hon i ett anförande utanför 10 Downing Street på fredagen.

Theresa May säger att hon gjort allt i sin makt för att få till ett brexitavtal.

– Jag har gjort allt i min makt för att få parlamentsledamöterna att ställa sig bakom mina förslag. Men tyvärr har jag inte lyckats.

Hennes röst brister mot slutet av det korta tillkännagivandet.

– Det har varit mitt livs mest hedervärda uppdrag att tjäna landet jag älskar.

Apropå de låsta brexitförhandlingarna med EU passar också Theresa May på att säga att ”kompromiss inte är något fult ord”.

Hon kommer dock att sitta kvar som premiärminister fram tills dess att en efterträdare valts. Processen att välja en ny partiledare väntas dra igång veckan efter att Theresa May formellt lämnat sin post. 

Tillträdde efter brexitomröstning

Theresa May tillträdde som partiledare för konservativa Tories i juli 2016. Hon ärvde premiärministerposten från sin företrädare David Cameron och tog sig an partiledaruppdraget med ett tydligt mandat – att föra Storbritannien ut ur EU. Knappt tre år senare har hon inte infriat löftet och tvingas nu bort av sina egna medlemmar.

Stödet för May har blivit allt svagare i takt med att brexitfrågan förblivit olöst. Hennes tid vid makten har kantats av flera tunga ministeravhopp och öppna konflikter inom det konservativa partiet.

Avgångskrav

Parallellt med att parlamentet röstat nej till de utträdesavtal May förhandlat fram med EU har kravet på hennes avgång ljudit allt högre – både från oppositionen och från det egna partiet.

Redan i december 2018 krävde en grupp av de mest hårdföra brexitförespråkarna i Tory-partiet hennes avgång.

Kravet ledde till en misstroendeomröstning som May visserligen överlevde men samtidigt visade att mer än en tredjedel av de konservativa parlamentsledamöterna saknade förtroende för henne som partiledare.

Öppnade för att lämna i mars

Det brittiska parlamentet har röstat ned tre utträdesavtal som May förhandlat fram med EU. Inför den tredje och senaste omröstningen i mars aviserade May att hon var beredd att avgå i förtid under förutsättningen att ett utträdesavtal med EU röstats igenom parlamentet.

– Jag vet att det finns en önskan om ett nytt förhållningssätt och nytt ledarskap i brexitförhandlingarnas andra fas. Det kommer jag inte att stå i vägen för. Men vi måste få igenom avtalet och leverera brexit, sa hon då.

Nu lämnas uppgiften vidare till hennes efterträdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet