• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Majoritetsledaren i underhuset, Andrea Leadsom, lämnar på grund av Theresa Mays nya brexitförslag. Foto: Yui Mok/AP/TT / Toby Melville/Reuters/TT

Tungt avhopp efter Theresa Mays nya brexitförslag

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens regering planerar att lägga fram ett fjärde reviderat lagförslag som slår fast hur det brittiska EU-utträdet ska fortlöpa. Men stödet för premiärminister Theresa May tycks störtdyka. Bara en dag innan EU-valet lämnade det konservativa partiets majoritetsledare i underhuset in en avskedsansökan.

I morgon går britterna till valurnorna för att rösta i EU-valet. Ett val de för snart tre år sedan röstade för att inte behöva delta i.

Men nästan två månader efter landets planerade utträde ur EU är det fortfarande oklart när, hur eller ens om brexit kommer att ske.

Nytt brexitförslag

Premiärminister Theresa May har sagt att hennes nya lagförslag rörande brexit innehåller tio punkter och ska offentliggöras på fredag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Brexits möjligheter är för stora och konsekvenserna av ett misslyckande för allvarliga för att riskera ytterligare försening, varnade premiärminister Theresa May i parlamentet på onsdagen.

Dagen innan hade May öppnat för en andra folkomröstning om brexit. Parlamentet i London har tidigare röstat nej till ett sådant förslag, men i den nya brexitplanen ska det finnas ett krav på en ny votering om en eventuell ny folkomröstning.

Tungt avhopp

Men förslaget har mötts av starkt ogillande.

Under dagen stod det klart att majoritetsledaren Andrea Leadsom, avgår på grund av missnöje med premiärminister Theresa Mays nya brexitförslag, rapporterar lokala medier.

”Jag tror inte att vi kommer att bli ett verkligt suveränt Förenat kungadöme med det avtal som nu föreslås”, skriver hon i ett brev till premiärministern.

”Farligt splittrande”

Leadsom beskriver förslaget om en ny folkomröstning som ”farligt splittrande” i sitt avskedsbrev. Hon skriver också att regeringens ”kollektiva ansvar” har ”brutit samman”.

Det finns uppgifter om att regeringen kan komma att lägga fram sin nya plan för omröstning i underhuset redan i början av juni.

Motståndet hårdnar

Samtidigt har motståndet mot den konservativa premiärministern hårdnat ytterligare på hemmaplan, enligt BBC News.

Enligt Reuters är pressen hård på Theresa May att avgå omedelbart.

Flera av hennes partikamrater, däribland den EU-skeptiske parlamentsledamoten Nigel Evans, uppgavs under dagen ha bett Toryledningen om tillåtelse att hålla ett misstroendevotum mot May.

En sådan omröstning är egentligen inte möjlig förrän tidigast i vinter, eftersom May klarade sig igenom en likadan votering i december, och reglerna säger att det måste gå tolv månader innan nästa kan hållas.

Inget misstroendevotum

Men på kvällen meddelade den så kallade 1922-kommittén, där samtliga Toryledamöter ingår, att den beslutat att inte ändra reglerna så att en omedelbar misstroendeomröstning om May skulle kunna hållas. Kommittén ska dock mötas igen på fredagen.

Storbritannien och övriga EU kom i november förra året överens om ett brittiskt utträdesavtal. May har, trots tre försök hittills, inte lyckats få planen igenom parlamentet där motståndet både från oppositionen och inifrån hennes parti är starkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet