Labourledaren Jeremy Corbyn. Foto: AP/TT

Labourledaren: Brexitsamtalen har brakat samman

Publicerad

Brexitsamtalen mellan premiärminister Theresa May och oppositionen har brakat samman. Det uppger Labourledaren Jeremy Corbyn på fredagen, enligt Reuters och AP. I ett brev till premiärminister Theresa May skriver han att förhandlingarna dem emellan har ”kommit så långt de kan”, utan att ha nått en kompromiss.

Beskedet kommer efter sex veckor av långa förhandlingar, där målet var att komma överens om ett nytt avtal för Storbritanniens utträde ur EU som skulle vinna stöd i parlamentet. Samtalen började efter att Mays regering misslyckats med att få stöd för utträdesavtalet i underhuset tre gånger.

Kallar regeringen ”allt mer instabil”

Men under fredagen går alltså oppositionsledaren Jeremy Corbyn ut med att samtalen har kollapsat, rapporterar bland andra AP och Reuters. Detta till följd av att de båda sidorna, trots förhandlingar, inte lyckats komma överens om ett avtal. I ett brev till May skriver Corbyn att förhandlingarna ”kommit så långt de kan”, och kallar den konservativa regeringen ”allt mer svag och instabil”, rapporterar Reuters.

I brevet uppger han också att de båda sidorna ”inte kunnat överbrygga viktiga politiska klyftor” och att han inte har förtroende för att den konservativa regeringen skulle kunna säkra ett avtal som de båda eventuellt skulle ha slutit – på grund av premiärministerns eroderade auktoritet.

På torsdagen lovade premiärminister May ett snart besked om när hon tänker avgå. Men det först efter ett sista försök att få brexit-planen godkänd i parlamentet, vid en omröstning den 3 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet