Boris Johnson (t v) har meddelat att han, som många anat, vill ersätta Theresa May (t h) som brittisk premiärminister. Arkivbild. Foto: TT/AP

Boris Johnson siktar på premiärministerpost – May lovar besked snart

Publicerad

När ska brittiska premiärministern Theresa May egentligen avgå? Frågan omgärdas av, minst sagt, intensiva spekulationer men nu lovar May snart besked. Knivarna slipas inför en intensiv ledarstrid och brexit-ivraren Boris Johnson meddelar nu att han vill vara med.

När det stod klart att ja-sidan vunnit i brexit-omröstningen meddelade konvservative premiärministern David Cameron snart sin avgång. Dammet efter folkomröstningen hade knappt lagt sig när det konservativa partiet sommaren 2016 valde Theresa May till efterträdare, efter en partiledarstrid som visade sig bli ett smärre politiskt blodbad,

Nu, tre år senare, slipas knivarna på nytt. Det efter en brexit-process som enligt bedömare tog knäcken på Mays ledarskap. På torsdagen meddelade en av hennes mest högprofilerade rivaler, Boris ”BoJo” Johnson, att han siktar på ledarposten.

– Naturligtvis kommer jag att ge det försök, sade han vid en konferens, enligt The Guardian.

Klockan klämtar för May

Theresa May sade den 27 mars att hon är beredd att avgå när brexitavtalet är klart. Men i parlamentet har läget varit låst och varken Mays med EU framförhandlade avtal eller något annat brexit-förslag har vunnit majoritet.

På torsdagen lovade May besked om när hon tänker avgå. Men det först efter ett sista försök att få brexit-planen godkänt i parlamentet, vid en omröstning den 3 juni.

Enligt The Guardians källor i partiet väntas hon avgå snart därefter, att stanna länge beskrivs som i princip omöjligt för hårt ansatta May.

– Personligen anser jag ju förr desto bättre, säger Geoffrey Clifton-Brown, kassör för Tory-partiets grupp 1922.

”BoJo”: Gränslös aptit

Boris Johnson har varit en av de mest framträdande brexit-förespråkaren och har bland annat varit utrikesminister och Londons borgmästare. Han var också bland de favorittippade att efterträda David Cameron, men stupade liksom många andra på vägen.

Johnson medger att det inte i dagsläget finns någon vakans vad gäller Tory-partiets ledarskap, men att han har en ”gränslös aptit” vad gäller att få Storbritannien på vad han ser som rätt väg.

– Vi har under de gångna tre åren misslyckats med att lägga fram ett övertygande narrativ för hur vi ska utnyttja brexits möjligheter, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet