Dominic Cummings stod bakom brexitstrategin och Johnsons valkampanj. Han fick sparken i november efter att ha förlorat en maktstrid på Downing Street som Boris Johnsons fästmö varit involverad i. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Johnsons rådgivare hotar att avslöja brister i coronastrategin

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnsons tidigare rådgivare Dominic Cummings ska i dag frågas ut om coronakrisen i det brittiska parlamentet. Cummings, som fick sparken i november, har hotat med att avslöja korrespondens som enligt honom kommer att visa hur misskött pandemin var från regeringens sida.

Den brittiske premiärministern Boris Johnson och hans tidigare nära rådgivare Dominic Cummings har varit på kollisionskurs sedan Cummings fick sparken i höstas. I dag onsdag ska Cummings frågas ut i parlamentet om coronakrisen, något han menar att den brittiska regeringen gravt misskött. Intresset i landet är stort, säger SVT:s korrespondent Anna-Maja Persson.

– Det är första gången som den brittiska allmänheten har chans att ta del av vad som har hänt bakom kulisserna under coronapandemin.

Cummings, som haft insyn i hanteringen av pandemin under det första året, har till exempel hotat med att offentliggöra inspelade telefonsamtal och sparade mejl.

– Han hävdar att Boris Johnson och hans regering inte förstod vad det handlade om, att man utgick från att det var en vanlig influensa och att man ville uppnå flockimmunitet, säger Anna-Maja Persson.

Nervöst för Johnson

Och Boris Johnson har anledning att vara nervös. Dominic Cummings, som har varit en av hans närmaste män, sitter på information – men vad som ska avslöjas vet ingen.

– Den brittiska regeringen gick nyligen ut med att man ska göra en utredning av hanteringen av pandemin under våren 2022. Det här är ett sätt att parera det här som Dominic Cummings nu kan komma med, säger Anna-Maja Persson.

”Heligt förbannad”

Cummings har stått bakom brexitstrategin och Johnsons valkampanj, men fick sparken i november efter att ha förlorat en maktstrid på Downing Street som Boris Johnsons fästmö varit involverad i. Därefter pekade Boris Johnson ut Dominic Cummings som en läcka som ska ha spridit uppgifter om bland annat Johnsons lägenhetsaffärer.

– Det här gjorde Dominic Cummings heligt förbannad så det här blir en tuff strid. Brittiska medier skriver att Cummings är ute efter att förgöra Johnson, säger Anna-Maja Persson.

Men Cummings har själv inte ett särskilt högt förtroende bland allmänheten sedan han brutit mot Storbritanniens coronarestriktioner.

– Han gjorde till exempel en resa mitt under brinnande lockdown och han hävdade då att han skulle testa sin syn efter att själv ha drabbats av covid. Förtroendet för honom är lågt så frågan är vad han kan göra för skada egentligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.