Boris Johnsons rådgivare Dominic Cummings utanför sitt hem i London på lördagen. Foto: Daniel Leal-Olivas /TT-AFP

Boris Johnsons topprådgivare i blåsväder

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar rejält kring Dominic Cummings, premiärminister Boris Johnsons närmaste rådgivare. Cummings har avslöjats med att ha brutit mot regeringens coronarestriktioner. Men Johnson stödjer honom.

Under helgen den 28–29 mars blev det känt att Dominic Cummings hade symtom på covid-19. Enligt Downing Street skulle Cummings isolera sig i hemmet.

Men den 31 mars befann han sig i Durham, mer än 40 mil från London, avslöjade tidningarna The Guardian och Daily Mirror härom dagen.

Oppositionen har varit mycket kritisk och det har lyfts krav på att Cummings ska avgå eller att Johnson ska sparka honom.

Inte brutit mot riktlinjerna

Under lördagen kom Downing Street med ett uttalande där det stod att Cummings gjort resan för att se till så att hans fyraårige son skulle få bra omsorg eftersom hans fru insjuknat och det var sannolikt att han själv skulle bli sjuk.

Cummings säger själv att han inte brutit mot några riktlinjer.

The Guardian rapporterar nu att Dominic Cummings sågs i Durham även i april, bara några dagar efter att han fotograferats i London.

I ett uttalande på lördagskvällen avfärdade Boris Johnsons stab tidningarnas rapportering och sade att artiklarna var felaktiga samt att det inte skulle ”slösas tid” med att kommentera dem.

Inte den förste

Cummings är inte den förste rådgivaren som hamnat i blåsväder på grund av coronarestriktionerna.

I början av maj lämnade Neil Ferguson, regeringens coronarådgivare, sitt uppdrag sedan han brutit mot riktlinjerna.

Tidigare har även Skottlands medicinske chef blivit entledigad efter att hon rest till ett semesterhus utanför Edinburgh trots reserestriktioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet