Brittiske premiärministern Boris Johnson talar på tory-kongressen Foto: Oli Scarff, AFP, TT

Få detaljer om Boris Johnsons plan för brexit

Uppdaterad
Publicerad

Det var ont om detaljer gällande Storbritanniens nya brexitplan när Boris Johnson talade på Torys partikonferens i Manchester. Johnson lovar att ”inte under några omständigheter” ha några kontroller vid eller nära gränsen i Nordirland.

Det nordirländska parlamentet och regionalstyret ska ha inflytande över processen samtidigt som Johnson också lovar att skydda ”existerande regelarrangemang för jordbrukare och andra företag på båda sidor om gränsen”.

Utöver detta redogör Boris Johnson inga andra konkreta detaljer i regeringens utträdesförslag ur EU i sitt tal på Torys partikonferens i Manchester.

Johnson hoppas på EU-kompromiss

Johnson säger att den nya planen är en kompromiss som Storbritannien lägger fram och hoppas att EU nu också är redo att kompromissa.

– Låt det inte råda något tvivel om att alternativet annars är att vi lämnar utan avtal. Det är inte något vi vill ha. Det är inte något vi strävar efter. Men låt mig säga er: det är något vi är redo för, lovar Johnson i Manchester.

Boris Johnson lovar återigen att landet kommer att lämna EU den 31 oktober.

– Efter tre och ett halvt år börjar folk att känna sig som fån. Det finns krafter i landet som inte vill genomföra brexit. Om brexit inte inträffar kommer detta att få allvarliga konsekvenser för demokratin, säger Boris Johnson.

Telefonmöte med Juncker

På förhand hade det ryktats om att att Nordirland stannar i EU:s inre marknad fram till 2025 efter att resten av Storbritannien lämnat unionen, och att tullkontroller skulle upprättas mellan Irland och Nordirland. Förslaget dömdes ut av bland annat Irlands utrikesminister Simon Coveney.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommer klockan 17.15 svensk tid i eftermiddag att tala i telefon med premiärminister Boris Johnson, uppger kommissionens taleskvinna Mina Andreeva på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.