Tokyobörsen föll i den avslutande fredagshandeln. Foto: TT

Börsfall efter Trumps covid-19-besked

Uppdaterad
Publicerad

Marknaden reagerade omedelbart på beskedet att USA:s president Donald Trump och hans fru satts i karantän efter att de testats positivt för covid-19.

– Det blir ytterligare ett element av osäkerhet, säger SEB-ekonomen Lina Fransson.

Tokyobörsen, som låg på plus inför beskedet, föll i den avslutande fredagshandeln. Samtidigt lyfter dollarn, då investerare satsar på säkra kort i vad de upplever som orostider.

På råvarumarknaden pressas oljepriset, medan guldpriset – som inför beskedet låg på minus – vänder uppåt.

Ytterligare osäkerhet

Det pekar även nedåt på ledande Europabörser, Stockholmsbörsen inleder fredagen med ett kursfall på drygt 1 procent. Även USA-börserna dras med nedåt i den så kallade terminshandeln, där det pekar mot nedgångar på cirka 2 procent.

Beskedet om att Trump har covid-19 lämnades av presidenten själv via Twitter och kommer bara drygt fyra veckor före presidentvalet i USA den 3 november. Lina Fransson, räntestrateg på SEB, säger att sjukdomsbeskedet därmed medför ytterligare osäkerhet inför en redan osäker höst.

– Vi är i ett skede där det amerikanska valet är mitt uppe i slutspurten, och signalerna hittills är att det blir en väldigt stökig valprocess. Dessutom har vi pågående smittspridning och brexitförhandlingar som bidrar till osäkerhet vilket de finansiella marknaderna inte tycker om, säger hon.

– Att den sittande presidenten då meddelar att han har testat positivt för corona blir ytterligare en osäkerhetsfaktor.

Instinktiv reaktion

Om det får en mer långtgående effekt på världens börser återstår att se, menar Lina Fransson.

– Det är svårt att säga. Det här blev en instinktiv reaktion i marknaden, och sedan får man följa utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.