Foto: TT

Bostonbombaren skyldig – riskerar dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Dzjochar Tsarnajev, som dödade tre personer och skadade fler än 260 under Boston Marathon 2013, befanns i dag skyldig av en enig jury. Nu går rättegången in i en ny fas där det ska bestämmas om Tsarnajev ska dömas till döden eller få ett långt fängelsestraff.

Under gårdagens överläggningar kunde inte juryn komma överens om vilket straff Dzjochar Tsarnajev skulle få, utan det krävdes ytterligare en dags förhandlingar.

Men i dag enades juryn, som består av fem män och sju kvinnor, om att Dzjochar Tsarnajev är skyldig på alla åtalspunkter.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Rättegången i ny fas

De federala domstolsförhandlingarna inleddes i början av januari och Dzjochar Tsarnajev, 21, stod åtalad på 30 punkter, varav 17 potentiellt kunde leda till dödsstraff.

Och nu går alltså rättegången in i en ny fas där nya vittnen ska höras och där samma jury sedan ska bestämma om Tsarnajev ska dömas till döden eller till livstids fängelse.

För att ett dödsstraff ska bli aktuellt måste alla tolv jurymedlemmar vara eniga.

Värsta sedan 9/11

Det var under Boston Marathon den 15 april 2013 som Dzjochar och hans bror Tamerlan detonerade två tryckkokarbomber intill den prestigefyllda tävlingens målgång.

Flera kilo metallbitar och kullager spreds över ett stort område. Tre personer dog och över 260 skadades av bombfragment, många lemlästades.

Attacken var den värsta på amerikansk mark sedan 9/11-attackerna i New York, Washington och Pennsylvania.

Ena brodern dödades

En flera dagar lång polisjakt inleddes. Med stöd av övervakningsfilmer riktades misstankarna mot två bröder. I samband med en skottlossning dödades en av bröderna, Tamerlan Tsarnajev.

Ett dygn senare greps Dzjochar Tsarnajev.

Dzjochar Tsarnajev försvarare försökte flytta rättegången till en annan stad med motiveringen att det var för svårt att hitta en opartisk jury i Boston, men utan att lyckas.

Dzjochar Tsarnajev har medgett flera av handlingarna. Den stora frågan under rättegången har varit hur mycket han påverkades av sin äldre bror att utföra dem.

Ingen har avrättats i delstaten Massachusetts sedan 1947. Katolska biskopar i staten upprepade sitt motstånd mot dödstraffet när den första fasen av rättegången avslutades i måndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Mer i ämnet