Bränder rasar i Sibirien – torraste sommaren på 150 år

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 190 bränder rasar i den sibiriska regionen Sacha-Jakutien. Tung rök täcker huvudstaden Jakutsk och myndigheter har tvingats stänga flygplatsen.

– Vi upplever den torraste sommaren på de senaste 150 åren, säger Aysen Nikolayev, guvernör i Sacha-Jakutien.

Ryssland har plågats av omfattande skogsbränder och regionen Sacha-Jakutien i nordöstra Sibirien är det värst drabbade området. Enligt nyhetsbyrån AP har den totala ytan som brinner ökat med 100 000 hektar under de senaste dygnet. Brandområdet omfattar nu totalt 247 000 hektar – nitton gånger större än branden i Västmanland 2014.

– Situationen med skogsbränder i vår region är mycket svår. Vi upplever den torraste sommaren på de senaste 150 åren i Jakutien, och juni månad var den varmaste som någonsin registrerats, säger Aysen Nikolayev, guvernör i Sacha-Jakutien.

Nästan dagliga åskoväder

Enligt Aysen Nikolayev drabbas Sacha-Jakutien nästan dagligen av åskoväder, vilket han menar är en bidragande faktor till skogsbränderna.

Röken från bränderna täckte 51 städer i regionen, inklusive huvudstaden Jakutsk, vilket har tvingat myndigheterna att ställa in alla flygningar till och från staden.

Förra året var det rekordvarmt i Ryssland, hela 5,3 grader över den genomsnittliga temperaturen under 1951-1980.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.