Våldsamma upplopp har brutit ut runt om landet och 45 000 poliser har mobiliserats. Tusentals personer har gripits och natten mot måndagen var lugnare med 157 gripna, rapporterar Le Parisien. Foto: EPA/MOHAMMED BADRA/TT

Brandman död i Frankrike – bekämpade brand under upploppets sjätte dygn

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig brandman har dött under natten mot måndagen i Frankrike under ett släckningsarbete vid en brand, uppger inrikesministern på Twitter. 

Det framgår inte om det har en koppling till senaste tidens upplopp.

Brandmannen bekämpade ett flertal fordonsbränder i ett parkeringshus i Saint-Denis norr om Paris, skriver Frankrikes inrikesminister på Twitter. Fordonsbränderna är en av flera som startat sedan upplopp utlösts efter en 17-åring sköts till döds av polis.

Det var under tisdagen förra veckan som en tonåring blev stoppad av polis för ett trafikbrott i Parisförorten Nanterre, varvid polisen strax efter sköt honom.

Sjätte dygnet lugnare

Våldsamma upplopp har brutit ut runt om landet och 45 000 poliser har mobiliserats. Tusentals personer har gripits och natten mot måndagen var lugnare med 157 gripna, rapporterar Le Parisien. Under natten var det 352 bränder på allmänna vägar, 297 bilbränder och 34 skador på byggnader.

Vid lunchtid på måndagen uppmanar landets borgmästare att invånarna och folkvalda ska samlas vid landets rådhus och ”mobilisera sig för en återgång till en republikansk ordning”, rapporterar TT. Detta efter att borgmästaren Vincent Jeanbruns hem i L’Haÿ-les-Roses i södra Paris attackerats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen ändrade sin version av vad som hänt efter att en film spreds i sociala medier som visar dödsskjutningen. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.