Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protesterna i Frankrike går in på sitt femte dygn. Under söndagen ska president Emmanuel Macron träffa inrikesministern och premiärministern för att prata om läget. Foto: Yves Herman/AP/TT, Laurent Cipriani /AP/TT, Lewis Joly/AP/TT

Nahels mormor vädjar om ett slut på upploppen i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Poliser och demonstranter drabbade under natten samman på flera platser i Frankrike. Ytterligare 719 personer har gripits det senaste dygnet och nu ber 17-åringens mormor om ett slut på upploppen.

Frankrike skakas av oroligheter och upplopp det femte dygnet i rad till följd av att en 17-årig pojke sköts till döds i Parisförorten Nanterre av en polis tidigare i veckan.

I en intervju med franska BMF TV vädjar nu pojkens mormor till lugn.

17-åring skjöts ihjäl av polis – stora upplopp i Frankrike

– De använder honom som en ursäkt. Vi vill bara att det ska lugna ner sig, säger hon.

I intervjun säger mormodern också att hon avskyr männen som sköt hennes barnbarn, men att hon inte hatar alla poliser. Hon ber också upploppsmakarna att inte förstöra skolor och bussar.

Under söndagskvällen väntas Frankrikes president Emmanuel Macron hålla en ”lägesuppdatering” med flera medlemmar av hans regering, skriver Le Monde.

Lugnare – men fortsatt oroligt

Lördagskvällen och natten mot söndag var något lugnare än föregående dygn men det pågick upplopp på flera håll i landet. Enligt TT har 700 personer frihetsberövats runtom i Frankrike det senaste dygnet.

Tidigt på söndagsmorgonen skriver inrikesministern på Twitter:

”Lugnare natt tack vare det beslutsamma agerandet av polisen”.

På lördagen begravdes 17-åringen som sköts till döds av polisen och många människor samlades för att sörja vid den moské där begravningen genomfördes.

Tårgas och gatustrider

Kvällens och nattens oroligheter pågick framför allt i Marseille, Lyon och i Paris. Våldsammast var upploppen i Marseille där polisen sköt tårgas och utkämpade gatustrider med ungdomar i de centrala delarna av staden, enligt Reuters.

I Paris ökade polisen säkerheten vid stadens landmärke Champs Elysees avenue efter en uppmaning på sociala medier att folk skulle samlas där. Gatan som vanligtvis är packad med turister var i stället kantad av säkerhetsstyrkor som utförde stickprovskontroller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen ändrade sin version av vad som hänt efter att en film spreds i sociala medier som visar dödsskjutningen. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring skjöts ihjäl av polis – stora upplopp i Frankrike

Mer i ämnet