Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranter protesterar mot polisen efter att en 17-årig kille sköts ihjäl. I dag, lördag, begravs han. SVT Nyheter sänder direkt om den senaste utvecklingen. Foto: Mohammed Badra/EPA/TT

Fortsatta protester i Frankrike – över 1300 gripna senaste dygnet

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna och oroligheterna i Frankrike pågår för fjärde dygnet i rad. Under fredagskvällen och natten mot lördag var situationen i den sydliga hamnstaden Marseille så allvarlig att borgmästaren behövde be om förstärkning från polisen.

De våldsamma protesterna i Frankrike har pågått sedan en 17-årig pojke sköts till döds av polis i tisdags.

45 000 poliser har satts in för att stoppa de senaste dygnens omfattande upplopp, som pågått på flera platser i landet. Insatserna har lett till att 1311 personer greps under natten till lördag, enligt en beräkning av Frankrikes regering.

17-åring skjöts ihjäl av polis – stora upplopp i Frankrike

På lördagen meddelade landets president Emmanuel Macron att han skjuter upp ett statsbesök till Tyskland som var planerat på söndag.

”Nervöst Frankrike”

SVT:s utrikesreporter Regina Svedberg Ågren med fotograf Filip Huygens rapporterar live från ett relativt lugnt Paris. Utanför centrala Paris är det desto oroligare. Så gott som alla butiker man kunde se på väg in i Paris var igenbommade.

– Det är ett nervöst Frankrike, säger SVT:s reporter.

Skillnaden mellan vårens demonstrationer mot regeringens pensionsreform och de som ägt rum i dagarna är att veckans oroligheter inte är organiserade protester, utan upplopp.

– Det här är ungdomar som är frustrerade, de är arga. De vill protestera mot någon form av hopplöshet.

Macron: Håll ungdomarna hemma

Demonstranterna uppges vara till stor del tonåringar, vissa så unga som tolv. President Emmanuel Macron har pekat ut sociala medier som en bov i dramat och menar att videoklipp leder till en upptrissad stämning. Han uppmanar föräldrar att ta ansvar för sina ungdomar.

Svenska utrikesdepartementet uppmanar svenska resenärer att undvika folksamlingar och följa lokala myndigheters rekommendationer. I Parisregionen råder utegångsförbud nattetid. UD konstaterar att säkerhetsläget är oförutsägbart men har inte gått så långt till att avråda från resor.

Borgmästaren vädjar

I hamnstaden Marseille i södra Frankrike har situationen eskalerat så pass mycket att borgmästaren Benoît Payan vädjat om förstärkning från polisen, vilket inrikesministern beviljat.

– De scener vi ser med plundring och våld är oacceptabla, sade Benoît Payan.

I Marseille och även i Lyon och Grenoble har det under kvällen och natten rapporterats om gäng med beväpnade upploppsmakare som drar runt och sätter eld på bilar och papperskorgar och plundrar affärer. Tårgas ska ha använts av polisen mot ungdomar som kastat saker mot polisbilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Upploppen fortsatte natten mot fredagen i Nanterre i Fankrike. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring skjöts ihjäl av polis – stora upplopp i Frankrike

Mer i ämnet