Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att fransk polis sköt en 17-åring till döds på tisdagen, har protester brutit ut i Paris. Foto: AFP/Zakaria Abdelkafi/AFP/TT

Tonåring sköts till döds av polis – stora protester i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

En 17-åring sköts till döds under tisdagen när poliser stoppade honom för ett trafikbrott i västra Paris. Poliserna ser ut att ha ljugit om händelseförloppet – vilket har följts av upploppsartade protester.

Två motorcykelpoliser stoppade 17-åringen, som namngetts Nahel M av myndigheterna, under tiden han körde en personbil i Parisförorten Nanterre. En kort stund senare sköts tonåringen till döds.

”Har skakat landet”

Frankrikes president Emmanuel Macron fördömer händelsen och uttrycker respekt till 17-åringens anhöriga. Händelsen har ”skakat hela landet”, menar han.

17-åring skjöts ihjäl av polis – stora upplopp i Frankrike

– En tonåring dödades. Det är oförklarligt och oförlåtligt, sade Macron under ett besök i Marseille på onsdagen.

Händelsen har lett till våldsamma protester i Nanterre.

Andra natten av protester

I förorten har soptunnor satts i brand och det har även skjutits fyrverkerier. Liknande protester har även rapporterats från andra förorter och från staden Dijon på onsdagskvällen.

I departementet Essonne, som ligger söder om Paris, tände en grupp människor eld på en buss efter att först ha tvingat alla passagerare att gå av bussen, uppger polisen.

I staden Toulouse i södra Frankrike sattes flera bilar i brand och räddningstjänst och polis som ryckte ut fick stenar kastade mot sig.

Presidenten i krismöte

Under torsdagen kallade presidenten Emmanuel Macron till krismöte, uppger Reuters.

– De senaste timmarna har präglats av våldsscener mot polisstationer men även skolor och kommunhus, som således är republikens institutioner och dessa scener är helt oförsvarliga, sa Macron.

Hör SVT:s Ida Linde berätta om polisernas agerande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-åring skjöts ihjäl av polis – stora upplopp i Frankrike

Mer i ämnet