Över 400 brandmän kämpade för att få kontroll över branden i Notre-Dame. Foto: Diana Ayanna/AP/TT, Francois Mori/AP/TT

Brandmännen hyllas efter insatsen

Publicerad

Över 400 brandmän kämpade i timmar för att få kontroll över branden som höll på att rasera den historiska katedralen Notre-Dame med dess oersättliga reliker. Nu hyllas brandmännen för insatsen.

Branden bröt ut strax före 19.00 på måndagskvällen. Efter en hel natts släckningsarbete kunde man vid 10-tiden på tisdagen konstatera att den var helt släckt. Skadorna är stora, men katedralen förstördes inte fullständigt.

– Notre-Dames struktur är räddad och bevarad i sin helhet, säger Jean-Claude Gallet, befälhavare för brandkåren i Paris,  enligt AFP.

Brandmänn i Paris kämpar med att släcka branden som rasar i Notre-Dame. Foto: B Moser/Pompiers de Paris/TT

Många hyllar nu brandkårens insats. Folk samlades ute på gatorna i Paris och applåderade när räddningstjänstens fordon åkte förbi. Både Paris borgmästare Anne Hidalgo och president Emmanuel Macron har gått ut på twitter och berömt och tackat brandmännen.

– Att rädda så många konstverk som möjligt prioriterades, säger vice borgmästaren Emmanuel Grégoire till tv-kanalen BFM.

Brandman: ”Tiden var emot oss”

Enligt Gabriel Plus, talesperson för brandkåren, hade han aldrig kunnat föreställa sig att brandkåren en dag skulle behöva rycka ut för att rädda Notre-Dame. Stora beslut fick fattas snabbt under insatsen – både för att rädda det som kunde räddas av byggnaden såväl som de värdefulla föremålen inuti.

– Tiden var emot oss och vinden var emot oss, säger han till AFP.

Det var snabba ryck under insatsen, då vinden gav elden bränsle. Foto: B Moser/Pompiers de Paris/TT

Hjältepräst hjälpte till

Han är dock nöjd med arbetet, och de föremål som i slutändan kunde räddas. Brandmännen bildade kedjor när de tog sig in i katedralen för att få ut relikerna. Med i leden fanns även Fader Jean-Marc Fournier, präst vid brandkåren i Paris, som tillsammans med brandmännen trotsade lågorna. Med hans hjälp lyckades brandmännen bland annat rädda Jesu törnekrona från 1200-talet och det välsignade sakramentet.

– Han visade ingen rädsla alls och han tog sig direkt till relikerna i katedralen och såg till att de räddades. Han hanterar liv och död varje dag och visar ingen rädsla, säger en anställd hos räddningstjänsten till Sky news.

Prästen hjälpte även till efter terrordådet i Paris 2015 med att trösta skadade och anhöriga inne på konserthallen Bataclan. Han uppmärksammades via en tweet från en journalist på en katolsk tv-kanal som vid skrivande stund delats nästan tvåtusen gånger.

– Fader Fournier är en fullkomlig hjälte, säger den anställda.

En brandman och två poliser uppges enligt TT ha skadats lindrigt vid arbetet med att släcka branden.

En brandman kämpar med att släcka elden inuti den brandhärjade katedralen. Foto: B Moser/Pompiers de Paris/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer