Frankrikes president Emmanuel Macron har fått ett telegram från Sveriges kung Carl XVI Gustaf efter branden i Notre-Dame Foto: TT

Kungen efter svåra branden i Notre-Dame: Har skickat telegram till Macron

Publicerad

Det svenska kungaparet reagerar nu på den svåra branden i Notre-Dame. Hovet säger till SVT Nyheter att bestörtning drabbade kung Carl Gustaf och drottning Silvia när de nåddes av de dramatiska bilderna under måndagen.
– Kungen har skickat ett telegram till president Macron.

Den svenska kungafamiljen har ett minst sagt starkt band till Frankrike. Detta eftersom man härstammar från fransmannen Jean Baptiste Bernadotte, som blev Sveriges kung Karl XIV Johan mellan 1818 och 1844. Vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf är alltså fransman några generationer tillbaka.

Ännu längre tillbaka i tiden går berättelsen om den franska katedralen Notre-Dame i Paris, som började byggas på 1100-talet. Efter många tillbyggnader och renoveringar senare så inträffade under måndagskvällen det som inte fick ske. Katedralen började brinna.

– Kungaparet har besökt Notre-Dame vid ett flertal tillfällen och blev mycket bestörta när de såg bilderna på Notre-Dame på måndagskvällen, skriver Margareta Thorgren, informationschef vid Hovet.

”Beklagar den tragiska händelsen”

Hon konstaterar vidare att det är stora kulturvärden som gått upp i rök och uppger för SVT Nyheter att kungen nu kontaktat Elyséepalatset.

– Kungen har skickat ett telegram till president Macron. Kungen beklagar den tragiska händelsen och förlusten till hela franska folket, skriver Margareta Thorgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet