Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bolsonaro knappar in på utmanaren da Silva

Uppdaterad
Publicerad

Efter en skandalomsusad mandatperiod ser Brasiliens sittande president Jair Bolsonaro nu överraskande ut att knappa in på utmanaren, expresidenten Lula da Silva, inför den avgörande omgången i söndagens presidentval.

Enligt de senaste opinionsiffrorna samlar ytterhögerkandidaten Bolsonaro 47 procent av väljarstödet i Brasilien, medan socialdemokratiska PT:s kandidat da Silva samlar 53 procent.

Tigran Feiler, SVT:s Latinamerikakorrespondent, säger att det finns flera orsaker till Bolsonaros återhämtning. En av dem är hans jordbrukspolitik och hans välvilliga inställning till exploatering av Amazonas regnskog.

– I stora delar av Brasilien vill man se en fortsatta satsningar på jordbrukssektorn och stödjer en fortsatt ekonomisk expansion i Amazonas, säger Tigran Feiler.

Han pekar också på att Bolsonaro har använt statsapparaten på ett sätt som ”saknar motstycke”.

– Man har betalat ut stora biståndspaket till fattiga familjer, bränslesubventioner, lån för att köpa hus, säger Tigran Feiler.

Förkroppsligar två sidor av Brasilien

De två kandidaterna förkroppsligar två olika sidor av Brasilien, menar Tigran Feiler. Bolsonaro är starkast bland vita och höginkomsttagare medan da Silva har sina starkaste fästen i den afroamerikanska delen av befolkningen och i de fattigare delarna av landet.

– Om Bolsonaro sitter kvar så kan man förvänta sig att mycket kommer att fortsätta på den inslagna vägen. Jordbrukssektorn kommer förmodligen att fortsätta växa och vi kommer att se en ökad ekonomisk aktivitet i Amazonas, säger Tigran Feiler.

Om da Silva blir Brasiliens nye ledare går det att räkna med att landet kommer att spela en mer aktiv roll på den internationella arenan och lägga större vikt vid klimatfrågor, menar Tigran Feiler.

– Men oavsett vem som vinner så kommer det bli oerhört svårt att reagera. Det här är ett oerhört svårt land, över 200 miljoner invånare, där kongressen historiskt har mycket makt. Det kommer att krävas mycket kohandel för att styra, för ingen av kandidaterna kommer att ha egen majoritet i kongressen.

Se Tigran Feilers reportage från Bolsonarofästet Sinop i centrala Brasilien spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.