Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s korrespondent Tigran Feiler förklara hur Amazonas blev en av valets viktigaste frågor. Foto: SVT/Sara Murillo Cortes

Så blev Amazonas öde en het valfråga

Uppdaterad
Publicerad

För förstagången i en brasiliansk valrörelse har Amazonas framtid blivit enviktig valfråga. SVT:s team besökte världens största regnskog för att försöka förklara hur Amazonas-frågan seglade högst upp på dagordningen.

Den sittande konservativa presidenten Jair Bolsonaro vill se ökad ekonomisk aktivitet i regionen, medan vänsterkandidaten och expresidenten Lula da Silva försvarar stärkt miljöskydd.

Som ett resultat av president Bolsonaros politik har avverkningen i Amazonas ökat för varje år under hans mandatperiod. Samtidigt har urfolken som lever i många av de drabbade områdena blivit allt mer politiskt aktiva.

– Skogen är vårt liv. Ni vet att ni behöver den också. Själv ska jag rösta på Lula. Hans förslag är att få det som sker här att upphöra, sa Diomedes Guajajara, som tillhör ursprungsbefolkningen, när SVT besökte ett politiskt möte i ett reservat i delstaten Maranhão.

Oro för lokala ekonomin

Men alla stödjer inte urfolkens exklusiva rätt till sin mark. I tätorten Amarante intill reservatet är många oroliga för att ett starkt miljöskydd ska drabba den lokala ekonomin.

– Lula kommer att ta marken med argumentet att urfolket har rätt till den. Det är slutet för Amarante om den här utökningen beviljas eftersom ekonomin här baseras på boskapsnäringen, säger Rodrigo Silva.

Se SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler förklara hur Amazonas blev en av valets viktigaste frågor i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.