Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Brasilien får man rösta från 16 års ålder. Två miljoner ungdomar mellan 16 och 18 år har registrerat sig för att rösta i söndagens val, vilket är nästan 50 procent mer än 2018. Foto: SVT/Felipe Paiva

Här är väljargrupperna som kan avgöra det brasilianska valet

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 2 oktober, går brasilianarna till valurnorna inför det val som beskrivits som ”extremt polariserat”. Ska det bli fyra år till med den kontroversielle högerpopulistiske presidenten Jair Bolsonaro eller blir det hans politiska nemeses, vänsterpolitikern Luiz Inácio Lula da Silva?

– I Brasilien är det framförallt tre väljargrupper som pekas ut som avgörande i valet, säger Tigran Feiler, SVT:s korrespondent i Latinamerika.

En av grupperna med stor betydelse är de unga. I Brasilien får man rösta från 16 års ålder och i år har rekordmånga unga registrerat sig för att rösta.

Enligt opinionsundersökningar ligger den sittande presidenten Bolsonaro under med uppemot 30 procententenheter bland unga väljargrupper.

– Unga väljare har mer liberala värderingar än många andra i det brasilianska samhället, säger Tigran Feiler, SVT:s korrespondent i Latinamerika.

Se alla väljargrupper som kan påverka valet i världens fjärde största demokrati i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.