Brasiliens president Jair Bolsonaro pekar ut miljögrupper som möjligt skyldiga till de stora skogsbränderna i Amazonas. Foto: TT

Brasiliens Bolsonaro: Aktivister kan ha anlagt Amazonas-bränder

Uppdaterad
Publicerad

Röken från de skogsbränder som härjar i Amazonas kan nu ses från São Paulo, 200 mil från elden.

Miljögrupper pekar ut skogsavverkning som boven men nu antyder president Jair Bolsonaro att det är de som tänt på.

Bränder i Amazonas regnskog under torrperioden är inte unikt i sig men antalet bränder ökar rekordartat. Även skogsavverkningen har i år accelererat rejält, och det är något som Världsnaturfonden (WWF) pekar ut som en bidragande orsak.

”Historiskt sett, i den här regionen, så är användningen av eld direkt kopplad till skogsavverkning eftersom det är en teknik för att rensa bort träd”, skriver WWF i ett uttalande.

Pekar ut aktivister

En som har vänt sig mot den beskrivningen är Brasiliens högerpopulistiske president Jair Bolsonaro. Han pekar i stället ut miljöaktivister som möjligt skyldiga och antyder att det hela syftar till att ställa honom i dåligt dager.

Enligt Bolsonaro kan det handla om ”brottsliga handlingar från aktivistgrupper, för att väcka opinion mot mig, mot den brasilianska regeringen”.

– Det här är vad vi står inför, säger Bolsonaro till journalister enligt nyhetsbyrån AFP.

– Bränderna tändes på strategiska platser. Alla indikationer tyder på att de gett sig dit för att filma och starta bränder. Så ser jag det.

Bolsonaros uttalande har väckt stor uppmärksamhet, men i ett senare uttalande förefaller han lindra det något. Presidenten betonar att han inte anklagat organisationerna för att ha tänt på regnskogen, och att han bara gett uttryck för sina misstankar.

Han tillägget att regeringens saknar resurser för att bekämpa bränderna, men att de utreds, skriver TT.

Avfärdar anklagelserna

Aktivister har svarat med att kalla anklagelserna ”absurda”, och med protester i staden Salvador.

– Bränderna är en följd av en naturförstörande politik, säger Camila Veiga från Brasilianska NGO-förbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.