Rekordmånga bränder i regnskogarna i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bränder i Amazonas ökar rekordartat, rapporterar brittiska BBC och hänvisar till nya siffror från Brasiliens rymdforskningsmyndighet National Institute for Space Research (Inpe).

Under 2019 har antalet bränder i Brasiliens regnskogar ökat med 83 procent, jämfört med motsvarade period i fjol, enligt satellitbilder. På måndagen täcktes landets största stad, São Paulo, av svart brandrök i flera timmar – en följd av de massiva bränder som just nu härjar i landet, enligt internationella medier.

Satellitbilder visar landets nordligaste delstat, Roraima, täckt av svart rök och i närliggande Amazonas har man utlyst nödläge, skriver BBC.

Den amerikanska rymdforskningsmyndigheten Nasa, menar att samtidigt som man ser en ökning av bränder i Amazonas och i Rondônia – minskar bränderna i delstater som Mato Grosoo och Pará, skriver BBC.

Över 72 000 bränder

Skogsbränderna inträffar oftast under Brasiliens torra perioder, men startar även genom illegal avskogning.

Sedan januari fram till augusti har Inpe kartlagt över 72 000 bränder – vilket är den högsta siffran sedan 2003. Det är ungefär 40 000 fler bränder än under motsvarande period 2018.

Jair Bolsonaro kritisk

Landets president, Jair Bolsonaro, avfärdar uppgifterna. Han har tidigare blivit anklagad av för att uppmuntra till avskogning – och forskare menar att Amazonas har minskat kraftigt till yta sedan han tillträdde, skriver BBC.

Brasiliens rymdforskningsmyndighet, National Institute for Space Research (Inpe), menar dock att antalet bränder inte överensstämmer med vad som normalt rapporteras under säsongen. 

– Det finns inget onormalt med klimatet i år eller nederbörden i Amazonas, som är precis under medel, säger Alberto Setzer, forskare på Inpe till nyhetsbyrån Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.