Brasiliens president Jair Bolsonaro meddelade på fredagen att man nu ger militären i uppdrag att hjälpa till med släckningsarbetet för att få bukt på den svåra skogsbränder som härjar i Amazonas. Foto: Eraldo Peres / AP / TT

Brasilien sätter in militär för att bekämpa bränderna i Amazonas

Uppdaterad
Publicerad

Den brasilianska försvarsmakten ska sättas in mot skogsbränderna i Amazonas. Det har Brasiliens president Jair Bolsonaro beslutat, meddelar myndigheter i Roraima, en av de drabbade delstaterna.

Ordern kom från presidenten under fredagen, rapporterar flera internationella medier. Jair Bolsonaro har nu gett militären i uppgift att tillhandahålla soldater som ska kunna bistå i arbetet med att försöka stoppa bränderna i Amazonas regnskog.

Exakt hur stor areal som just nu står i lågor i Amazonas är osäkert, men enbart under den senaste veckan har över 9 500 bränder noterats via satellitövervakning.

Ilsknade till mot Macron

Hanteringen av de svåra bränderna är också föremål för diskussion på högsta politiska nivå. Frankrikes president Emmanuel Macron sade i veckan att det hela är en internationell kris som bör föras upp på dagordningen hos stormaktsklubben G7 som håller toppmöte i franska Biarritz i helgen.

Macrons uttalande föll inte väl ut hos den brasilianske ledaren:

– Påminner om en kolonial mentalitet som inte hör hemma i det 21:a århundradet, sade Bolsonaro i ett tal som direktsändes på Facebook.

Frankrike och Irland har pressat Brasilien i frågan och kräver att president Jair Bolsonaro agerar mycket mer kraftfullt.

De båda länderna har hotat med att man kanske inte kommer ratificera det jättelika frihandelsavtal som EU och länderna i Sydamerika har en överenskommelse om, rapporterar BBC.

Ordern gäller en månad

Men sent på fredagskvällen, svensk tid, kom alltså beskedet att Bolsonaro beordrat landets militär att hjälpa till med släckningsarbetet.

BBC rapporterar att presidentens dekret är vagt formulerat. Det blir de berörda regionala guvernörernas som ges möjlighet att be den brasilianska militären om hjälp att ”övervaka och bekämpa bränder”, skriver BBC.

Ordern gäller från och med lördag 24 augusti, och sträcker sig en månad framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer