Lula da Silva överlämnade sig själv och anlände till polisen (iförd grå kostym) under lördagen. Foto: TT

Brasiliens ex-president Lula da Silva har överlämnat sig till polis

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens tidigare president, Luiz Inácio Lula da Silva, har till slut överlämnat sig själv till polis. Han har nu anlänt till fängelset i Curitiba där han ska börja avtjäna ett tolvårigt fängelsestraff för korruption.

Tv-bilder visar Lula som anländer till polishögkvarteret i staden med helikopter, samtidigt som demonstranter avfyrar fyrverkerier som fyller luften med rök.

Lula överlämnade sig till polisen på lördagskvällen. Tv-bilder visade honom, omgiven av livvakter, långsamt gående genom anhängarskaran utanför metallarbetarförbundets högkvarter fram till en av flera svarta polisbilar som väntade utanför. Han flögs sedan till Curitiba, som är centrum för den enorma korruptionsutredningen.

Expresidenten ska tidigare ha försökt att överlämna sig till polisen, men mängder av anhängare hindrade då hans bil att komma fram och spärrade porten till byggnaden i São Bernardo do Campo utanför São Paolo. Den 72-årige expresidenten tvingades avbryta försöken att överlämna sig och återvända in i byggnaden där han har befunnit sig de senaste två dagarna.

Fogar sig

I torsdags utfärdades en arresteringsorder om att Lula skulle överlämna sig till polisen senast klockan 17 på fredagen lokal tid. Han lydde inte ordern och hans advokater uppges ha förhandlat om villkoren för överlämningen med polisen.

Under lördagen sade han till tusentals anhängare i São Bernardo att han är oskyldig men att han skulle foga sig i arresteringsordern.

Han sade att domaren Sergio Moro, som leder utredningen av den enorma korruptionshärvan, ljugit om att Lula tagit emot en lägenhet från ett stort byggföretag.

– Jag är den enda människa som ställts inför rätta för en lägenhet som inte är min, sade han.

”Besatta”

Lula är favorit inför presidentvalet i Brasilien i oktober med 35 procent av stödet, men får svårt att genomföra valkampanjen från fängelset.

I sitt timslånga tal anklagade Lula rättsväsendet och mäktiga medier för att ha hjälpt till i en kupp för att hindra honom från att ställa upp i valet.

– De vill inte att jag ska vara med. De är besatta av att få ett foto av Lula som fånge, sade han och lovade att han skulle komma ut större och starkare på andra sidan efter att han bevisat sin oskuld.

Lulas advokater har försökt förmå Högsta domstolen att stoppa arresteringsordern. Advokaterna hävdar att alla överklagandeprocesser inte har hunnit utnyttjas.

Här lämnar Lula da Silva (mannen med skägg och grå kavaj i mitten av bilden) metallarbetareförbundets högkvarter för att överlämna sig själv till polisen. Foto: TT

Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva – som tillhör socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) och styrde landet i två omgångar 2001–2011 – dömdes i juli i fjol för att ha tagit emot en muta i form av en lyxrenoverad strandbostad från ett byggföretag som suktat efter lukrativa statliga kontrakt.

Straffet sattes då till nio och ett halvt års fängelse.

Lula överklagade domen till andra instans, som i januari skärpte hans fängelsestraff till tolv år och en månad.

Domen har överklagats på nytt. Samtidigt begärde Lula så kallad habeas corpus, vilket skulle innebära att han slipper fängelse medan överklagandeprocessen fortgår, men hans begäran har avslagits av landets högsta domstol vilket öppnat för att han kan fängslas.

Expresidenten står även inför ytterligare sex korruptionsrelaterade åtal.

Lula nekar till alla anklagelser och beskriver åtalen mot honom som del i en politisk process för att hindra hans presidentkandidatur.

Källa: AFP, El País

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer