Brasiliens expresident Lula da Silva och hans advokat Cristiano Zanin. Foto: TT

Lula ska häktas inom ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva har 24 timmar på sig att lämna över sig till polisen och påbörja sitt tolvåriga fängelsestraff. Lula kallar arresteringsordern ”absurd”.

Enligt ordern från domaren Sergio Moro, som leder den stora utredningen om den enorma korruptionshärvan, får Lula möjlighet att själv lämna över sig med anledning av sin ställning som tidigare president. Moros snabba beslut kom som en överraskning för Lulas advokater som hade väntat sig att expresidenten skulle ha minst till tisdag på sig innan han skulle häktas.

En cell ”har ställts i ordning i förväg... i vilken presidenten kommer att vara skild från andra interner, utan att hans moraliska eller fysiska integritet riskeras”, skriver Moro.

Lula har lagt upp en video på Facebook där han vinkar från ett fönster till jublande anhängare. Det är okänt om han kommer att göra något offentligt uttalande, men han kallar ordern ”absurd”, enligt radiokanalen CBN.

Kan missa valkampanjen

72-årige Lula är enligt opinionsundersökningar favorit inför presidentvalet i oktober, med 35 procent av rösterna, men kan nu missa resten av valkampanjen.

Lula har enligt Moros kansli ”möjlighet att lämna över sig frivilligt” till polisen i staden Curitiba före klockan fem på fredagen lokal tid.

Expresidenten har dömts till tolv års fängelse för att ha låtit sig mutas av ett byggföretag. Han har överklagat domen och hade begärt att slippa fängelse medan överklagandeprocessen fortgår. Hans begäran avslogs med minsta möjliga marginal, fem röster mot sex, av Brasiliens högsta domstol efter nästan elva timmar av tv-sända överläggningar.

Arbetarpartiet (PT) och dess anhängare ser rättsprocessen mot Lula som politiskt motiverad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.