Brasiliens ex-president Lula da Silva. Foto: TT (Arkivfoto)

Brasiliens ex-president Lula da Silva kan fängslas

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliens högsta domstol avslår landets före detta president Lula da Silvas begäran om att för tillfället få slippa sitta häktad. Han kan därmed fängslas de närmaste dagarna, rapporterar Reuters och AFP.

Detta kommer göra det svårt för honom att fortsätta sin valkampanj. Han är fortfarande landets mest populära politiker och favorit inför presidentvalet i oktober med runt 35 procents stöd.

Lula har dömts till 12 års fängelse för att ha låtit sig mutas av ett byggföretag, men har överklagat domen och vill slippa häkte under den fortsatta rättsprocessen.

Delat land

Landet är politiskt delat efter att Lulas efterträdare på presidentposten, Dilma Rousseff, avsattes 2016 i en riksrättsprocess efter en korruptionsskandal.

Domarna inledde överläggningarna i huvudstaden Brasília under onsdagskvällen svensk tid, ett möte som fortsatte sent på kvällen under stort säkerhetspådrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.