Foto: Scanpix

Breivik greps – klagade över sår på fingret

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen stod gripandet av Anders Behring Breivik i fokus. Insatsledare Håvard Gåsbakk var en av dem som grep massmördaren på Utöya.
-Han sade: Det är inte er jag ska ta, jag ser er som mina bröder. Det är en statskupp, jag är ute efter AUF:are, berättade Gåsbakk.

Det blev ett tvärt kast mitt på förmiddagen. Efter att 22-årige Adrian Pracon inlett dagen med att berätta om skräcken han och många andra på Utöya upplevt fick vi sedan höra flera poliser gå igenom vad de gjorde 22 juli förra året.
 

Insatsledaren Håvard Gåsbakk vittnade om att han fick reda på vad som hände genom ett meddelande på mobilsvaret.

Han berättade sedan hela historien fram tills att de kunde gripa Breivik.
Vid den tidpunkten hade Breivik gett upp och sa att det inte ”var dem han skulle ta”.
Gåsbakk berättar att Breivik när han har gripits säger att det finns ytterligare två celler.

”Nu har terrorn slagit till”
Den första var inne i Oslo, den tredje kommer att slå till och att det då ”kommer bli ett helvete för polisen”.
-Jag tänkte: Nu har terrorn slagit till mot Norge, säger Gåsbakk.

Gåsbakk berättade också att Breivik sedan ber om ett plåster för att han skadat fingret.
-Jag säger att det inte är prioriterat. Se dig omkring, det ligger döda och skadade, du får inget plåster av mig nu.

När Gåsbakk berättade om hur Breivik fokuserade på sitt sår samtidigt som det låg fullt av döda människor runt honom så tittade Breivik upp, skakade försiktigt på huvudet och antecknade.

Frågades om båtproblemen
Men många av frågorna till Gåsbakk och de andra poliserna i rättssalen i dag handlade om varför de inte kunde komma snabbare till ön. Båten som Gåsbakk och de andra i enheten skulle åka över till Utöya i fick problem.

-Vi upptäcker fort att den är tungt lastad och saknar framdrift. Efter ett tag stannar motorn. Det är beklagligt att det händer, det ska inte ske men det gjorde det och vi var tvungna och förhålla oss till det.

Gåsbakk berättar hur de i stället tar sig över i civila båtar:

-I mina ögon är tidsförlusten på grund av motorproblemen liten. Om det ens blev någon.
Gåsbakk berättade att Breivik vid gripandet gjorde det som han fick order om, han höll upp händerna över huvudet, berättade var sin legitimation låg och gav korta och konkreta svar.

-För mig framstod det som att Breivik hade full kontroll, säger Gåsbakk.

Poserade som en bodybuilder
På eftermiddagen vittnade också en polis som var med vid det första förhöret med Breivik, på Utöya under natten mellan 22 och 23 juli. Han berättade att Breivik svarade på de flesta av frågorna men att det var en del han inte ville svara på. Lika skeptisk var han till att fotas. I alla fall till en början:

-När han tagit av sig och stod i boxershorts, då blev det helt annat. Då ville han gärna posera för kameran, i likhet med bodybuilders.

När vittnet ombeddes visa hur Breivik ville posera hördes flera höga skratt i rättssalen. Även Breivik själv hade svårt att hålla känslorna tillbaka då.

Polisen som ledde förhöret med Breivik den där natten berättar också hur Breivik gång på gång återkom till att klaga över såret på fingret.
”Han sa att han kunde förlora si och så mycket blod. Men vi satte på ett plåster så var det okej”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet