I ett brev till försvarsminister Gavin Williamson meddelar premiärminister Theresa May att hon inte längre har förtroende för honom. Foto: Brittiska regeringen

Brevväxlingen mellan May och sparkade försvarsministern

Uppdaterad
Publicerad

Efter en snabbutredning sparkade den brittiska premiärministern sin försvarsminister. I ett brev förklarar Theresa May varför hon inte längre har förtroende för Gavin Williamson. I sitt svar tillbakavisar han anklagelserna om att ha läckt hemlig information från det nationella säkerhetsrådet möte till medier. Här kan du läsa deras brevväxling.

Premiärminister Theresa Mays brev till försvarsminister Gavin Williamson den 1 maj, 2019:

“Bäste Gavin,

Tack för att ni tog er tid ikväll. Vi diskuterade utredningen kring otillåtet yppande av information från Nationella säkerhetsrådets möte den 23 april.

Det här är ett ytterst allvarligt och mycket tråkigt ärende.

Det är helt nödvändigt för ett fungerande regeringsarbete och för Storbritanniens nationella intressen inom några av de känsligaste och viktigaste områdena att medlemmarna av NSC – från vår försvarsmakt, våra säkerhets- och underrättelsemyndigheter, och de högsta regeringsinstanserna – kan föra uppriktiga och detaljerade diskussioner, och känna fullt förtroende för att de råd och analyser som förmedlas inte diskuteras eller sprids utanför denna betrodda miljö.

Detta är skälet till att jag gav kabinettssekreteraren i uppdrag att tillsätta en utredning kring den exempellösa läckan från NSC:s möte i förra veckan, och att jag förväntade mig att alla som hade med mötet att göra – såväl ministrar som tjänstemän – helt och hållet skulle rätta sig efter utredningen. Ni åtog er att göra det.

Jag är därför bekymrad över ert sätt att bemöta den här utredningen.

Utredningen har genomförts på ett korrekt sätt, och övriga medlemmar av Nationella säkerhetsrådet har samarbetat fullt ut.

De har svarat på frågor, visat tillbörligt engagemang, lämnat så mycket information som möjligt för att bistå utredningen och uppmanat sin personal att göra detsamma. Ert uppträdande har inte hållit samma nivå som de övrigas.

Under vårt möte ikväll lade jag fram de senaste uppgifterna från utredningen, vilket visar på övertygande bevis för att ni bär ansvaret för de otillåtna avslöjandena.

Man har inte kunnat hitta någon annan trolig förklaring till läckorna.

Det är nödvändigt för mig att kunna hysa fullt förtroende för medlemmarna i min regering och i Nationella säkerhetsrådet. Den här frågan och dess följder för NSC:s verksamhet och för Storbritanniens nationella intressen bär sådan tyngd att de motiverar de kraftfulla åtgärder vi har vidtagit, och ett lika kraftfullt gensvar.

Det är därför med stor sorg som jag har kommit fram till att jag inte längre kan ha fullt förtroende för er som försvarsminister och statsråd i min regering och har bett er att lämna Hennes majestäts regering.

När ni nu gör det, vill jag tacka er för det stora bidrag ni har gjort under de senaste tre åren, och för ert obestridliga personliga engagemang för männen och kvinnorna inom vår försvarsmakt.”

Så här svarade Gavin Williamsson på Theresa Mays brev:

“Bästa premiärminister,

Det har varit en stor ära att få tjänstgöra som försvarsminister och förste inpiskare i er regering. Varje dag har jag sett vilket utomordentligt arbete de män och kvinnor gör som ingår i vår försvarsmakt, vilka gör sitt allra yttersta för att försvara vårt land.

Jag beklagar att ni anser att de nyligen uppdagade läckorna från NSC, nationella säkerhetsrådet, härrör från mitt departement.

Jag understryker med kraft att jag inte tror att så är fallet.

Jag nekar eftertryckligen till att på något sätt ha varit inblandad i läckan, och jag är övertygad om att en omfattande och formell utredning skulle ha bevisat riktigheten i min övertygelse.

Jag har alltid haft förtroende för mina tjänstemän, militära rådgivare och övrig personal. Jag litar på att det de har försäkrat mig stämmer.

Jag uppskattar att ni låter mig välja att avgå, men att avgå vore att acceptera att jag, mina tjänstemän, militära rådgivare och övrig personal är ansvariga. Så är inte fallet.

Att återupprätta allmänhetens förtroende för NSC är en ambition ni och jag delar. Med det i åtanke hoppas jag att ert beslut uppnår det målet, hellre än att ses som en avledande manöver.

Som jag nämnde finns ingen större ära än att få arbeta med vår försvarsmakt, och jag fortsätter att stödja våra försvarsanställda och det storartade arbete de utför.”

Översättning: SVT Språk & Tillgänglighet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.