Jonas Sverin: Därför pratar Boris Johnson om ”Australien-modellen” Foto: SVT

Brexitförhandlingarna allt mer låsta: Kan handla om ett förhandlingstrick

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har enats om att söndag blir ny deadline för Brexitförhandlingarna. Men enligt den tidigare är det sannolikt att parterna inte lyckas nå ett avtal i elfte timmen.

– En del tror att det skulle kunna handla om ett förhandlingstrick, säger SVT:s Jonas Sverin.

Klockan klämtar för Brexitförhandlingarna och allt mer talar nu för att parterna inte kommer att lyckas ro ett avtal i hamn. Sent i går kväll meddelade premiärminister Boris Johnson att det kan komma att bli en så kallad hård Brexit – ett utträde ur EU:s inre marknad och tullunion utan ett avtal den siste december.

Enligt premiärministern är positionerna så pass låsta att det är dags för allmänheten och företagare att förbereda sig på att krascha ut.

– Vi avbryter inte samtalen, förhandlingarna fortsätter. Men med tanke på var vi står är det viktigt att alla nu förbereder sig för den australiska modellen, sa premiärministern i går.

Australisk modell

Den australiska modellen skulle innebära att Storbritannien lämnar EU utan ett handelsavtal överhuvudtaget. Storbritannien skulle då handla med EU under Världshandelsorganisationens villkor, med höjda tariffer och ökade kontroller som följd.

Samtidigt skulle den australiska modellen betyda lägre tariffer på varor som Storbritannien handlar med länder utanför EU.

Boris Johnson har tidigare sagt att han är beredd på en avtalslös Brexit och att ingen deal är bättre än en dålig deal. Men premiärministern har tidigare inte uttalat sig i så skarpa ordalag som han gjorde i går, enligt SVT:s reporter Jonas Sverin.

– Nej, det har han nog inte, säger Sverin.

– Men en del tror också att det skulle kunna handla om ett förhandlingstrick med EU för att visa att man faktiskt är beredd på att lämna förhandlingsbordet. Medan andra tror att det ser ganska mörkt ut.

Stora ideologiska skillnader

Både EU och Storbritannien har varit tydliga med att man vill få till ett avtal och att ett sådant skulle gynna båda parter ekonomiskt, men enligt Sverin är positionerna låsta på grund av stora ideologiska skillnader.

– För Storbritannien handlar det om att man vill ha sin självständighet. Man vill bestämma sina lagar och regler själv, vilka skatter man ska ha och hur arbetsvillkoren ska se ut.

– För EU handlar det om att man vill skydda den inre marknaden och att det inte ska finnas några konkurrensfördelar för Storbritannien. Och kanske att det ska svida lite för Storbritannien att gå ur EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.