Premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid förhandlingarna i Bryssel. Foto: Olivier Hoslet, TT

EU lägger fram beredskapsplan för avtalslös brexit

Uppdaterad
Publicerad

EU-basen Ursula von der Leyen har lagt fram unionens nödplan för ett scenario där inget genombrott nås i samtalen om ett brexitavtal Beredskapsplanen gäller bland annat akuta områden som väg- och flygtrafik samt fiskerättigheter.

– Förhandlingarna pågår fortfarande, men med tanke på att slutet på övergångsperioden närmar sig finns det inte några garantier för att en eventuell överenskommelse hinner träda i kraft i tid, om den alls kan nås, säger von der Leyen, enligt AFP.

– Vårt ansvar är att vara förberedda för alla tillfälligheter, däribland att inte ha något avtal med Storbritannien den 1 januari 2021. Därför lägger vi i dag fram de här åtgärderna, fortsätter hon.

Statsminister Stefan Löfven (S) manar svenska företag att se allvarligt på frågan.

– När jag talar med näringslivsrepresentanter så säger de också att det är för många företag, framför allt små- och medelstora, som inte är tillräckligt förberedda. Så en uppmaning är att göra det. Vi måste förbereda oss på det värsta, säger Löfven i Bryssel.

Fakta: Kampen efter brexit

  • Storbritannien lämnade formellt EU redan den 31 januari i år och deltar efter det inte längre i exempelvis ministerrådsmöten eller i EU-parlamentet. Samtidigt gäller särskilda övergångsregler fram till den 31 december i år för att underlätta för företag och allmänhet att anpassa sig.
  • Under större delen av 2020 har förhandlingar pågått i hopp om att få till ett omfattande avtal för att reglera handel, fiske och andra samarbeten från den 1 januari. Samtalen har dock störts av både coronapandemin och stor oenighet i tunga frågor.
  • De största motsättningarna gäller frågan om rättvisa produktionsvillkor. Storbritannien vill ha fri tillgång till EU:s inre marknad, men vill inte automatiskt behöva följa EU:s olika regler. EU-sidan är samtidigt orolig för att det skulle kunna innebära att brittiska produkter tillåts konkurrera med hjälp av exempelvis lägre miljökrav eller enklare produktionsvillkor.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.