Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sex nya länder har bjudits in till Brics-samarbetet: Saudiarabien, Egypten, Iran, Etiopien, Förenade arabemiraten och Argentina. Varför sker det nu? Vad innebär det för Brics och vilken roll har Ryssland i samarbetet? Hör Afrikakorrespondent Johan Ripås. Foto: SVT/Reuters

Brics växer – sex nya länder bjuds in

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 nya länder har visat intresse för att ansluta sig till den ekonomiska samarbetsorganisationen Brics. Nu har sex av länderna fått en inbjudan att bli medlemmar. Om de tackar ja innebär det att Brics fördubblas i storlek.

Bricksländernas tre dagar långa toppmöte i Johannesburg i Sydafrika avslutades på torsdagen med nyheten att man nu bjuder in sex nya länder som medlemmar. Bland de länder som har visat intresse för att ansluta till Brics finns Iran, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Argentina, Egypten och Etiopien.

Enligt mötets ledare Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har de erbjudits medlemskap. Om de tackar ja börjar medlemskapet att gälla från och med 1 januari 2024.

Kinas ledare Xi Jinping presenterade nyheten tillsammans med Cyril Ramaphosa vid en pressträff på torsdagen.

– Expansionen är historisk. Den visar vår beslutsamhet att ena och utveckla Brics, sa Xi Jinping enligt nyhetsbyrån Reuters.

Alternativt betalsystem

Saudiarabiens utrikesminister, prins Faisal bin Farhan, säger sig se fram emot att ingå i Bricsgruppen.

– Vi ser fram emot att utveckla ett samarbete för att skapa nya ekonomiska möjligheter, säger han till Reuters.

Ryssland har under mötet representerats av utrikesminister Sergej Lavrov. Under mötet avslöjade han att Brics planerar ett alternativt betalsystem.

President Vladimir Putin har deltagit i mötet via länk eftersom han är internationellt efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Brics består idag av Kina, Ryssland, Brasilien, Sydafrika och Indien. De fem ländernas mål är att bryta västs finansiella dominans, bland annat genom en handelsvaluta som ska konkurrera med den amerikanska dollarn.

Samarbetsorganisationen bildades 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.