Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands president Vladimir Putin kommer att delta via länk – hör SVT:s Afrikakorrespondent om Rysslands roll. Foto: Yandisa Monakali/TT/SVT

Brics inleds i Sydafrika – Ryska kriget en mörk skugga över toppmötet

Uppdaterad
Publicerad

Förväntningarna är stora när den så kallade Bricsgruppen inleder sitt toppmöte i Sydafrika. De fem länderna hoppas bland annat bryta västs dominans över de finansiella institutionerna. Samtidigt ligger Rysslands invasionskrig som en våt filt över toppmötet.

På tisdagen samlas ledare för några av världens folkrikaste länder för ett toppmöte i Johannesburg. Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika vill återfå styrka i den så kallade Bricsgruppen – som är tänkt att visa på en ny geopolitisk kraft i världspolitiken.

– Brics är en sammanslutning av länder vars ekonomier gick väldigt bra, men deras agenda är att hitta ett alternativ till den västerländska dominansen, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås i Morgonstudion.

Kina har för avsikt att lyfta Brics ”fullfjädrad rival” till industripakten G7, skriver Financial Times. De fem länderna ska även diskutera möjligheten om en handelsvaluta som ska konkurrera med den amerikanska dollarn.

– Men högst upp på agendan är utvidgningen. Över 20 länder har visat intresse för att ansluta sig till Brics, säger Ripås.

Putin uteblir

Samtidigt vilar Rysslands  invasionskrig av Ukraina som en mörk skugga över toppmötet. Inte minst för värdlandet Sydafrika som riskeras att drabbas hårt av konflikten kring spannmålsexporterna över Svarta havet.

Ryssland kommer under toppmötet dessutom att representeras av utrikesminister Sergej Lavrov. President Vladimir Putin deltar via länk, då han inte kan resa till Sydafrika på grund av en internationella efterlysning som utfärdats av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Däremot kommer Bricsgruppen att ligga lågt med att fördöma Rysslands agerande, säger Johan Ripås. Brics vill vara en ekonomisk allians och undviker politik.

– Man är mycket tydligare i ordvalen mot Väst, mot de finansiella institutionerna. Men när det kommer till Ryssland blir man närmast akademiker, med väldigt snygga formuleringar där man inte ställer sig på Rysslands sida, men inte heller fördömer.

Brics

Termen Brics myntades av ekonomen Jim O'Neill på amerikanska Goldman Sachs i början av 2000-talet och som formaliserades 2009.

Initialerna står för Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, som utökades med Sydafrika 2010.

Värd för mötet är Sydafrikas president Cyril Rhamaposa. Kinas ledare Xi Jinping, Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva och Indiens premiärminister Narendra Modi deltar på mötet. Rysslands president Vladimir Putin deltar via videolänk.

De fem länderna står för 42 procent av jordens befolkning.

Ländernas samlade bruttonationalprodukt är 23 procent av hela världens.

Källor: Infobrics, AFP, AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.