Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorresponent om varför han tror att färre afrikanska representanter deltog på toppmötet med Ryssland än vid tidigare möten. Foto: SVT

SVT:s Afrikakorrespondent: Inte självklart att Putin håller sina löften

Uppdaterad
Publicerad

I samband med toppmötet i S:t Petersburg lovade Rysslands president Vladimir Putin gratis spannmål till flera afrikanska länder. Men frågan är om det blir verklighet.

– Vid förra mötet 2019 i Sotji lovade Ryssland att öka handeln till 40 miljarder dollar, men det har inte inträffat, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Totalt 17 afrikanska statsöverhuvud deltar på toppmötet i S:t Petersburg, jämfört med 43 stycken vid det förra mötet i Sotji 2019. En orsak till den svala intresset är att Ryssland behöver Afrika mer än tvärtom.

Dessutom finns det inga garantier för att Vladimir Putin uppfyller sina löften till de afrikanska nationerna, enligt SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås. På torsdagen utlovade presidenten gratis spannmål till sex av de fattigaste länderna i Afrika.

– Man ger löften här om att skicka spannmål och grödor, men hur mycket av det kommer verkligen att ske? Förra mötet 2019 i Sotji lovade Ryssland att öka handeln till 40 miljarder dollar, men det har inte inträffat, säger Johan Ripås i Aktuellt.

Kollapsat spannmålsavtal

Löftet kommer drygt en vecka efter att Ryssland dragit sig ur spannmålsavtalet med Ukraina, som säkrade export av spannmål från hamnar i Svarta havet.

Mötet i S:t Petersburg pågår fram till fredagen och det återstår att se vad det får för resultat.

– Frågan är för det första om Putin håller sina löften och sedan får vi se hur det här slår igenom diplomatiskt, säger Johan Ripås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.