Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
President Putin vid ett videomöte med länderna i brics i juni. Toppmötet i Sydafrika i augusti kommer han inte närvara vid. Hör folkrättsprofessorn Pål Wrange, om beslutet. Foto: EPA/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL

Inför toppmötet i Sydafrika: Putin stannar hemma

Uppdaterad
Publicerad

President Vladimir Putin var bjuden till toppmöte i Sydafrika i slutet av augusti, vilket orsakade en diplomatiskt snårig situation för både Sydafrika och Ryssland. Nu har Kreml meddelat att den ryska presidenten kommer att stanna hemma. Enligt folkrättsexperten Pål Wrange visar beslutet inte bara förnuft från Putins sida, utan också en viss svaghet.

Snart håller Sydafrika ett toppmöte för länderna i gruppen BRICS, alltså Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Men diplomatiska utmaningar har uppstått, då Rysslands president Vladimir Putin är efterlyst för krigsbrott av internationella brottmålsdomstolen ICC.

På onsdag morgon bad Sydafrikas president Cyril Ramaphosa officiellt ICC om att slippa arrestera Putin.

Onsdag eftermiddag meddelade president Putin att han inte kommer resa till Sydafrika.

Enligt en talesperson för president Ramaphosa kommer utrikesminister Sergej Lavrov delta i hans ställe. Kreml meddelar att presidenten medverkar på videolänk.

– Putins beslut kommer inte som en överraskning. Det är det enda förnuftiga valet om han inte vill riskera att bli skickad till Haag, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Putin misstänks för krigsbrott

I mars utfärdade ICC en arresteringsorder mot Putin, efter att minst 400 barn förts från Ukraina till Ryssland.

Ordern innebär att Putin bör gripas om han visar sig i något av de 123 länder som är anslutna till ICC, av vilka Sydafrika är ett. Men enligt Kreml kommer alla försök att gripa presidenten att likställas med en krigsförklaring.

– Sydafrika har hamnat i en besvärlig situation. Det tillhör verkligen inte vanligheterna att man arresterar besökande presidenter, säger Pål Wrange.

”En betydligt sämre ledare”

Även om den sydafrikanska regeringen inte skulle vilja att Putin grips under toppmötet kan de inte garantera att sydafrikanska myndigheter håller med.

– Att resa vore vansinne. Men att inte resa visar att hans möjligheter att agera för Rysslands sak är kraftigt beskurna. Han är alltså en betydligt sämre ledare än han var innan kriget mot Ukraina inleddes.

I klippet förklarar Pål Wrange hur Putins beslut påverkar Sydafrika, ICC – och hans eget rykte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.